Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜη γίνεσαι θύμα, η πολλή καλοσύνη βλάπτει.

Μη γίνεσαι θύμα, η πολλή καλοσύνη βλάπτει.

Αυτό το άτομο που είναι απλά πολύ καλό. Αυτός που βάζει πάντα τα δυνατά του για να βοηθήσει τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να θυσιάσει τον δικό του χρόνο ή την άνεση. Αυτός που έχει πάντα ένα χαμόγελο στα χείλη του, ακόμα κι όταν περνάει δύσκολες στιγμές.


Επιφανειακά, η ευγένεια είναι ένα υπέροχο χαρακτηριστικό. Αλλά όταν φτάσει στα άκρα, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Εάν βάζετε πάντα τους άλλους πρώτα, είναι πιθανό να καταλήξετε να αισθάνεστε αγανακτισμένοι και χρησιμοποιημένοι. Μπορεί επίσης να αρχίσετε να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλοί ή ότι δεν αξίζετε την ίδια μεταχείριση που δίνετε τόσο ελεύθερα στους άλλους.

Και ενώ είναι σημαντικό να είμαστε εκεί για τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να θέσουμε όρια και πρέπει να μπορούμε να λέμε «όχι» χωρίς να νιώθουμε ενοχές.

Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου σας εκμεταλλεύονται ή αν απλώς αισθάνεστε εξαντλημένοι από το να είστε πολύ καλοί, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

• Επιβεβαιώστε τον εαυτό σας. Εάν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε, μην φοβάστε να πείτε όχι. Είναι εντάξει να βάλετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες και οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς θα το καταλάβουν.

• Θέστε όρια. Αφήστε τους ανθρώπους στη ζωή σας να ξέρουν με τι νιώθετε άνετα και με τι όχι. Εάν δεν θέλετε να είστε διαθέσιμοι 24/7, ξεκαθαρίστε το.

• Κάνε ένα διάλειμμα. Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε ένα μπάνιο ή απλώς περάστε λίγο χρόνο μόνοι σας στη σιωπή.

• Μιλά σε κάποιον. Εάν δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα, μιλήστε με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας, θεραπευτή ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα υποστήριξης. Είναι σημαντικό να βγάλετε τα πράγματα από μέσα σας και μπορεί να σας προσφέρουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να είμαστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας. Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου σας εκμεταλλεύονται, ή εάν αισθάνεστε απλώς εξαντλημένοι, μην φοβάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να βάλετε πρώτα τις δικές σας ανάγκες.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ