Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈτσι θα σταματήσεις τις λιγούρες για junk food όταν έχεις άγχος

Έτσι θα σταματήσεις τις λιγούρες για junk food όταν έχεις άγχος

Τα deadlines χτυπάνε κόκκινο και η άδεια είναι ακόμα βδομάδες μακριά. Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι θερμίδες, τηγανιτές πατάτες και μεγάλα burgers. Ξέρεις, όμως ότι αυτό δεν κάνει καλό στον οργανισμό σου και ψάχνεις τρόπους να σταματήσεις τις λιγούρες για junk food όταν έχεις αγχωθεί! Εμείς σου έχουμε τους τρόπους!


Είναι ένα πολύ οικείο σενάριο: Το χέρι έχει φτάσει ήδη στο συρτάρι του γραφείου, φαινομενικά μόνο του, για να πιάσει ένα σακουλάκι πατατάκια -το οποίο βρέθηκε και αυτό τυχαία εκεί-, λίγη σοκολάτα ή ένα μπισκότο που είχες αφήσει εκεί για αργότερα. Πριν καν το καταλάβεις όλα τα παραπάνω βρίσκονται ήδη στο στομάχι σου.

Αισθάνεσαι ακαριαία ενθουσιασμό και το άγχος έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά στη συνέχεια, την ηρεμία ακολουθεί μία ενοχή. Τελικά, είσαι στο αρχικό συναίσθημα ανησυχίας, η οποία ενεργοποιεί τον κύκλο του άγχους με αποτέλεσμα να ξαναφας junk food!

Το να σταματήσεις αυτό τον φαύλο κύκλο είναι αρκετά δύσκολο. Διατροφολόγοι και ψυχολόγοι μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους για να σταματήσεις τις λιγούρες για junk food όταν έχεις αγχωθεί.

Και γιατί είναι δύσκολο να κόψεις αυτό τον κύκλο; Είναι δύσκολο δεδομένου ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε ζαχαρούχα, junky food όταν είναι πιεσμένοι. Αυτό το είδος φαγητού μειώνει πραγματικά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματός, ανακουφίζοντας έτσι το άγχος (τουλάχιστον προσωρινά) και ο σκληρός δίσκος καταγράφει ότι αυτή η ενέργεια σε ηρέμησε με αποτέλεσμα να αναζητήσεις αυτά τα τρόφιμα την επόμενη φορά που είστε υπό πίεση.

Η λύση; Η υπενθύμιση στον εαυτό σου ότι βρίσκεσαι σε αγωνία -και δεν πεινάς- μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετό για να σε επιστρέψει στην πραγματικότητα.

junk food όταν έχεις αγχωθεί

Αλλά όταν αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσεις τις ορέξεις για junk food όταν έχεις αγχωθεί;

Ακόμα έχεις αρκετά όπλα για να κόψεις το curb stress eating, (που λένε και στο χωριό μου) και τις λύσεις τις δίνουν διατροφολόγοι και ψυχολόγοι!

  1. Πιες κάτι με κανέλα. “Αν έχω μια κούπα, λίγο βραστό νερό, ένα στικ κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, τότε έχω αυτό που χρειάζομαι για να περιορίσω τους πόθους για τη ζάχαρη όταν αγχώνομαι”, λέει η Susan Albers, ψυχολόγος στην κλινική Cleveland. “Η κανέλα έχει αποδειχθεί κλινικά ότι βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης υπό έλεγχο”, λέει η ίδια.
  2. Πήγαινε για ένα 15λεπτο περπάτημα. “Όταν έχω έντονη επιθυμία να φάω junk food από το άγχος, την πλήξη, τη θλίψη ή άλλα συναισθήματα, πηγαίνω έξω για μια βόλτα ή τρέξιμο”, λέει η Jessica Fishman Levinson. “Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορούν να τονώσουν τη χαλάρωση και ο καθαρός αέρας είναι επίσης φυσική μείωση πίεσης”, προσθέτει.Στην πραγματικότητα, το περπάτημα για 15 λεπτά μπορεί να περιορίσει τους πόθους για ζαχαρώδη, σύμφωνα με μία αυστριακή μελέτη. Και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το ίδιο το στρες.
  3. Δημιούργησε αντιπερισπασμούς. “Η κατανάλωση junk food δεν λύνει ποτέ το πρόβλημα που σε έκανε να αγχωθείς”, λέει η Deborah Beck Busis, LCSW, διευθύντρια προγραμμάτων Beck Diet. Αλλά μπορεί να δημιουργήσει καινούρια: “Και τώρα έχετε το πρόβλημα να σαμποτάρετε την απώλεια βάρους”, λέει. Αν χρειάζεται να διώξεις ενέργεια, σήκω και περπάτα, αν χρειάζεσαι απόσπαση της προσοχής, παίξε με το κινητό σου και δες μερικές φωτογραφίες των τελευταίων διακοπών σου, του κατοικίδιου σου ή των παιδιών σου.
  4. Φτιάξε ένα avocado toast. “Τα υγιή λίπη, οι πρωτεΐνες και οι ίνες στο αβοκάντο δουλεύουν μαζί για να σε κρατήσουν κορεσμένο, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταλήξεις αγκαλιά με μία σακούλα γαριδάκια!”, λέει η Levinson. “Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες στο ψωμί ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της νευροδιαβιβαστικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο”, συμπληρώνει η ίδια.
  5. Σκέψου μακροπρόθεσμα. “Η έρευνα δείχνει ότι η ευχαρίστηση που παίρνει κάποιος από την κατανάλωση junk food διαρκεί μόνο τρία λεπτά”, λέει η Albers και συμπληρώνει: “Η διατήρηση αυτού του αριθμού μπροστά και κέντρο στο μυαλό μου είναι χρήσιμη. Λέω στον εαυτό μου, “τι θα με κάνει να νιώθω καλύτερα για περισσότερο από 3 λεπτά;» Συνήθως, δεν είναι ένα μπισκότο”.
  6. Φάε junk food αλλά με μέτρο και πλάνο! “Σκέψου τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να απολαύσεις”, λέει ο Bazilian. Είναι ένα κομμάτι σοκολάτας ή ένα μικρό μπολ από το αγαπημένο σου παγωτό; “Οποιοσδήποτε είναι, προγραμμάτισε να τα γευτείς μία ή δύο φορές μέσα στην εβδομάδα σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες όμως”, λέει ο ίδιος και εξηγεί πως πρέπει να ρυθμίσεις την διατροφή χωρίς όμως να απορρίψεις το junk food απλώς να προσέχεις τις ποσότητες που καταναλώνεις! 
  7. Μην παραλείπεις τα γεύματα. Η καλή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διαχείριση του στρες – εξέτασε απλώς το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες μαγνησίου (που είναι οι περισσότεροι από εμάς) μπορεί να αισθάνονται αυξημένους πόθους για ζάχαρη. Αλλά είναι δύσκολο να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι αν παραλείπεις γεύματα, λέει ο Bazilian. Επιπλέον, η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει μείωση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ορέξεις για junk food και να προκαλέσει πιο έντονο στρες.Εάν το πρόγραμμά σου είναι αναπόφευκτα ταραχώδες, προετοίμασε μερικά υγιεινά σνακς τα οποία θα χωρίσεις σε μερίδες και θα έχεις μαζί σου – όπως αμύγδαλα και σταφίδες, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, ατομική μερίδα τυριού και παξιμάδια ολικής αλέσεως.

Αγγελίνα Μάνου 8 May 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/etsi-tha-stamatiseis-tis-ligoyres-gia-junk-foo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ