Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑλκοόλ και καρκίνος: Ποια η σύνδεση;

Αλκοόλ και καρκίνος: Ποια η σύνδεση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κίνδυνοι για καρκίνο αυξάνονται μεταξύ των ανδρών που καταναλώνουν δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα και των γυναικών που καταναλώνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα. Ενώ όλοι γνωρίζουν ευρέως το γεγονός ότι το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθείς από καρκίνο, έχει υπάρξει πολύ μικρή δημοσιότητα για το γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί να δράσει ως παρόμοιο καρκινογόνο.


Από τη φύση και τον σχεδιασμό του, η κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα του σώματός σας. Αυτή η βλάβη μπορεί εύκολα να προωθήσει την κυτταρική διαίρεση, να διεγείρει ένζυμα που προκαλούν την ενεργοποίηση άλλων καρκινογόνων ουσιών και να καταστρέψει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που δρουν ως φυσικά προληπτικά για τον καρκίνο.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του αλκοόλ και των καρκίνων του οισοφάγου, του φάρυγγα και του στόματος. Υπάρχει μια προτεινόμενη, όσοι λιγότερο αποδεδειγμένη, σχέση μεταξύ των καρκίνων του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καρκίνοι του στόματος είναι έξι φορές πιο συχνοί σε χρήστες αλκοόλ από ό,τι σε μη χρήστες.

Προφανώς, όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να προσβληθείτε από αυτούς τους τύπους καρκίνου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ερώτηση καταλήγει σε μια απλή απόφαση: είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ μεγαλύτερα από τα πιθανά ελλείμματα του καρκίνου; Πολύ λίγοι άνθρωποι θα απολάμβαναν ευχαρίστως μερικές νύχτες έξω με φίλους πίνοντας για μήνες αντί για χρόνια επώδυνου καρκίνου.

Με απλά λόγια, το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αυτοθεραπεύεται. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργήθηκε για να διατηρεί το σώμα μας υγιές. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του εάν δεν του δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία.

Μία από τις επιπτώσεις του αλκοόλ, είναι ότι μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά αλκοόλ αναστέλλουν τακτικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα κύτταρά μας διαιρούνται συνεχώς και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το κύτταρο μπορεί να γίνει κακοήθη. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα αναπτύσσουμε κακοήθη κύτταρα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, μόλις γίνουν γνωστά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ως απειλή, καταστρέφονται.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάνει με κάποιο τρόπο τις ενδείξεις ότι ένα κύτταρο γίνεται πρόβλημα, το ονομάζουμε καρκίνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι κάνοντας οτιδήποτε θα αναστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνει τις πιθανότητές μας να αρρωστήσουμε. Είναι πολύ περίεργο, λοιπόν, ότι όλοι συνεχίζουμε τη ζωή μας κάνοντας συνεχώς πράγματα που αναστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στο τέλος, όλοι πρέπει να αξιολογούμε τις ενέργειες και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με βλέμμα προς τα πιθανά οφέλη έναντι των πιθανών κινδύνων. Το αλκοόλ μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ένα μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε καρκίνο. Την επόμενη φορά που θα αρχίσετε να πίνετε αλκοόλ, σταματήστε και ρωτήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα αν θέλει πραγματικά να μεθύσει.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ