Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕνδομητρίωση: Τα πιο συχνά συμπτώματα που αξίζει να προσέχετε

Ενδομητρίωση: Τα πιο συχνά συμπτώματα που αξίζει να προσέχετε

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια και συχνά επώδυνη πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ενδομήτριος ιστός, που επενδύει τη μήτρα, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες ή σε άλλα όργανα στη λεκάνη. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πυελικό πόνο, βαριές και/ή ακανόνιστες περιόδους και αδυναμία σύλληψης. Ενώ η ενδομητρίωση είναι μια κοινή πάθηση, η αιτία είναι ακόμα άγνωστη.


Όταν πρόκειται για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος και συγκεκριμένα ο πυελικός πόνος. Αυτός ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή και εβδομάδες κάθε φορά. Ο πόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος κατά τη διάρκεια και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, καθώς και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Εκτός από τον πυελικό πόνο, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικές ή βαριές περιόδους. Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την ικανοποίηση των απαιτήσεων της καθημερινής ζωής. Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από περιόδους που είναι πολύ συχνές έως περιόδους που απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Η υπογονιμότητα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, καθιστώντας δύσκολη τη σύλληψη των γυναικών. Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ποικιλία άλλων συμπτωμάτων, όπως κόπωση, πεπτικά προβλήματα, φούσκωμα και ναυτία.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας και να κάνετε εξετάσεις για ενδομητρίωση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών, όπως η υπογονιμότητα και ο χρόνιος πόνος.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ