Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα10 τροφές που πρέπει να τρώτε για να καταπολεμήσετε την αναιμία

10 τροφές που πρέπει να τρώτε για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Εάν νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι, ίσως είναι καιρός να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Η αναιμία ή η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή διαταραχή του αίματος που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).


Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες αναιμίας, η πιο κοινή αιτία είναι απλώς η έλλειψη αρκετού σιδήρου στη διατροφή σας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν δεν έχετε αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα να γίνετε αναιμικοί.

Τα καλά νέα είναι ότι η αναιμία αντιμετωπίζεται εύκολα με δίαιτα και συμπληρώματα. Αν θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας, εδώ είναι 10 τροφές που πρέπει να τρώτε:

1. Συκώτι

Το συκώτι είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, παρέχοντας περίπου 5 mg σιδήρου ανά ουγγιά. Είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, ο χαλκός και το φυλλικό οξύ.

2. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή σιδήρου, παρέχοντας περίπου 3 mg σιδήρου ανά μερίδα 3 ουγγιών. Είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρος και βιταμίνες Β.

3. Σπανάκι

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου. Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει περίπου 6 mg σιδήρου.

4. Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο σιδήρου όσο και πρωτεΐνης, με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια να παρέχει περίπου 8 mg σιδήρου. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν φακές και ρεβίθια.

5. Εμπλουτισμένα Δημητριακά

Πολλά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, παρέχοντας έναν βολικό τρόπο για να πάρετε την ημερήσια δόση σας. Ελέγξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να δείτε πόσο σίδηρο υπάρχει στα αγαπημένα σας δημητριακά.

6. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια άλλη καλή πηγή σιδήρου, με μια ουγγιά σπόρων κολοκύθας να παρέχει περίπου 4 mg σιδήρου. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν σουσάμι, κάσιους και αμύγδαλα.

7. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διορθώσετε το σίδηρο σας, με μια ουγγιά αποξηραμένα βερίκοκα να παρέχουν περίπου 3 mg σιδήρου. Άλλες καλές επιλογές περιλαμβάνουν σταφίδες, δαμάσκηνα και σύκα.

8. Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και παρέχουν επίσης περίπου 2 mg σιδήρου ανά αυγό. Είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως η χολίνη και η βιταμίνη D.

9. Μαύρη σοκολάτα

Ναι, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή σιδήρου! Μόνο μια ουγγιά μαύρης σοκολάτας παρέχει περίπου 3 mg σιδήρου.

10. Στρείδια

Τα στρείδια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, με μόλις 3 ουγγιές να παρέχουν περίπου 10 mg σιδήρου. Είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ