Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜελέτη: Η κατάθλιψη σαν τρόπος του εγκεφάλου να μας πει ότι πρέπει...

Μελέτη: Η κατάθλιψη σαν τρόπος του εγκεφάλου να μας πει ότι πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα

Τι θα γινόταν αν, αντί να είναι μια προσωρινή συναισθηματική κατάσταση, η κατάθλιψη ήταν στην πραγματικότητα ο τρόπος του εγκεφάλου σας να σας πει ότι πρέπει να λύσετε ένα πρόβλημα;


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάθλιψη μπορεί να είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να μας ωθεί να αναλάβουμε δράση για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας.

Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο κατάθλιψης σε ποντίκια για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της πάθησης και του κινήτρου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια τέθηκαν σε μια κατάσταση όπου έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να λάβουν μια ανταμοιβή, τα ζώα έγιναν λιγότερο κίνητρα. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα αν τα ποντίκια είχαν βιώσει ένα αγχωτικό γεγονός στη ζωή τους.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικών, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ζώων είχε πράγματι αλλάξει ως απάντηση στην κατάσταση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα ποντίκια έγιναν λιγότερο κίνητρα.

Λοιπόν, τι σημαίνει όλο αυτό για τους ανθρώπους;

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία της κατάθλιψης στους ανθρώπους.

«Εάν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τον εγκέφαλο, ίσως μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες που μπορούν να στοχεύσουν αυτές τις αλλαγές και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακάμψουν», 

Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με τη θεωρία της μαθημένης ανικανότητας, η οποία υποδηλώνει ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βελτιώσουν την κατάστασή τους επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν.

Εάν τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σωστά, μπορεί να είναι δυνατή η θεραπεία της κατάθλιψης βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι η κατάστασή τους δεν είναι μόνιμη και ότι μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ