Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήxtesini10 βασικά σημάδια του αυτισμού στις γυναίκες

10 βασικά σημάδια του αυτισμού στις γυναίκες

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές προκλήσεις. Αν και η ΔΑΦ επηρεάζει και τα δύο φύλα, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων που υποδηλώνουν ότι ο αυτισμός μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά στις γυναίκες. Εδώ είναι 10 βασικά σημάδια του αυτισμού στις γυναίκες:


1. Δυσκολίες με την κοινωνική αλληλεπίδραση: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να δυσκολεύονται να διαβάσουν τα κοινωνικά στοιχεία και τη γλώσσα του σώματος και μπορεί να δυσκολεύονται να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν οπτική επαφή. Μπορεί επίσης να προτιμούν να περνούν χρόνο μόνοι τους παρά με άλλους.

2. Επαναλαμβανόμενες ή περιοριστικές συμπεριφορές: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να επιδίδονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το χτύπημα με το χέρι ή το γύρισμα, ή μπορεί να έχουν περιοριστικά ενδιαφέροντα, όπως η ανάγκη για ομοιότητα ή μια γοητεία με ένα συγκεκριμένο θέμα.

3. Επικοινωνιακές προκλήσεις: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να έχουν δυσκολία στον προφορικό λόγο και μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ασυνήθιστα ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα ομιλίας. Μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον σαρκασμό ή τα αστεία.

4. Προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να είναι ευαίσθητες σε συγκεκριμένους ήχους, μυρωδιές ή υφές. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να ανεχθούν έντονα φώτα ή δυνατούς θορύβους.

5. Άγχος και κατάθλιψη: Οι γυναίκες με ΔΑΦ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν εναλλαγές της διάθεσης και ευερεθιστότητα.

6. Δυσκολίες στο φαγητό και στον ύπνο: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να έχουν δυσκολία στον ύπνο και μπορεί επίσης να έχουν ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες, όπως αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα.

7. Προκλήσεις κινητικών δεξιοτήτων: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να έχουν δυσκολίες με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, όπως το γράψιμο ή τη χρήση ψαλιδιού. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τις αδρές ​​κινητικές δεξιότητες, όπως η ισορροπία ή ο συντονισμός.

8. Ασυνήθιστα ενδιαφέροντα ή συμπεριφορές: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να ενδιαφέρονται για θέματα που βρίσκονται εκτός της σφαίρας τυπικών ενδιαφερόντων, όπως τρένα ή αριθμοί. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται σε συμπεριφορές που θεωρούνται ασυνήθιστες, όπως να γυρίζουν σε κύκλους ή να χτυπούν τα χέρια τους.

9. Γνωστικές προκλήσεις: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να έχουν δυσκολίες με δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας, όπως σχεδιασμό και οργάνωση. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

10. Άτυπες αισθητηριακές εμπειρίες: Οι γυναίκες με ΔΑΦ μπορεί να βιώσουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από τις νευροτυπικές γυναίκες. Μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε συγκεκριμένους ήχους, μυρωδιές ή υφές. Μπορεί επίσης να δουν ή να ακούσουν πράγματα που οι άλλοι δεν βλέπουν.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ