Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί δεν πρέπει να τρως τοστ πριν τον ύπνο;

Γιατί δεν πρέπει να τρως τοστ πριν τον ύπνο;

Η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο κι αυτό λίγο-πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχουν βράδια που στριφογυρίζεις στο κρεβάτι και δεν μπορείς να κλείσεις μάτι, παρ’ όλο που είσαι κουρασμένη. Τι μπορεί να φταίει;


Η διατροφή! Γιατί η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο και μπορεί να ευθύνεται για τις αϋπνίες σου, όπως έδειξε μια νέα έρευνα από το Columbia. Κι ακόμη και το τοστ πριν τον ύπνο ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Αναλυτικότερα, η έρευνα διαπίστωσε ότι μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλή σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ειδικά προστιθέμενα σάκχαρα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αϋπνίες.

Αντίθετα, οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα λαχανικά, ίνες και ολόκληρα φρούτα ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα στον ύπνο. Ενώ η μελέτη αυτή επικεντρώνεται αποκλειστικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους άνδρες και γυναίκες.

Κι αν γνωρίζεις τι σου προκαλεί αϋπνίες, τότε μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου, χωρίς να καταφύγεις στα φάρμακα.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν διερευνήσει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των εξευγενισμένων υδατανθράκων και της αϋπνίας.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 50.000 γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ημερολόγια διατροφής. Στη συνέχεια ανέλυσαν αυτές τις πληροφορίες για να δουν αν οι γυναίκες με δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν αϋπνία.

Τώρα, διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων έχουν ποικίλες επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος. Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των προστιθέμενων σακχάρων, του λευκού ρυζιού και του λευκού ψωμιού, συνεπάγονται με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που απλά σημαίνει ότι προκαλούν ταχύτερη και έντονη αύξηση του σακχάρου μετά την κατανάλωση.

Όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται γρήγορα, το σώμα αντιδρά με απελευθέρωση της ινσουλίνης και η κατακόρυφη πτώση του σακχάρου στο αίμα λίγο μετά μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσο περισσότερους υδατάνθρακες κατανάλωναν οι γυναίκες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ειδικά τρόφιμα με προστιθέμενη ζάχαρη, τόσο πιο πιθανό ήταν να υποφέρουν από αϋπνίες.

Τα φρούτα μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, αλλά οι ίνες σε αυτά επιβραδύνουν τον ρυθμό απορρόφησης για να αποτρέψουν την ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Πρόσεχε τη διατροφή σου όχι μόνο πριν τον ύπνο, αλλά καθημερινά!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/giati-den-prepei-na-tros-tost-prin-ton-ypno/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ