Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛάθη που κάνουμε όλοι όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό!

Λάθη που κάνουμε όλοι όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό!

Πριν τον 21ο αιώνα, στα εστιατόρια στην Ευρώπη, όλα τα πιάτα τα σέρβιραν μαζί την ίδια στιγμή και αυτό το «σύστημα» ονομαζόταν à la française, με τον γαλλικό δηλαδή τρόπο… Πλέον, ο σύγχρονος τρόπος σερβιρίσματος είναι να έρχονται τα πιάτα στο τραπέζι σταδιακά. Το φαγητό στο εστιατόριο έχει τους δικούς του κανόνες.


Υπάρχουν αρκετοί κανόνες και συγκεκριμένα μοτίβα που ακολουθούνται, τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε και πολλές φορές όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό τα κάνουμε όλα… λάθος. Ή σχεδόν όλα δηλαδή!

Γιατί ποιος γνωρίζει ακριβώς τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιον ενδιαφέρει όταν απλά έχει βγει για να απολαύσει το φαγητό και να περάσει όμορφα;

Το φαγητό στο εστιατόριο και οι κανόνες του…

Αγνοείς τους κανόνες πιρουνιού και μαχαιριού

φαγητό στο εστιατόριο

depositphotos

Πριν πας σε ένα εστιατόριο είναι καλό να θυμάσαι αυτούς τους κανόνες, οι οποίοι στέλνουν το σωστό μήνυμα στον σερβιτόρο και μπορεί να σε εξυπηρετήσει καλύτερα. Εκτός του ότι είναι μια ευγενική κίνηση, το τραπέζι σου δεν θα έχει περιττά πράγματα ενώ πρόκειται για έναν κοινό κώδικα.

Όταν βγάζεις δηλαδή, το πιρούνι και το μαχαίρι σε συγκεκριμένες θέσεις είναι σαν να λες ότι έχεις τελειώσει με το γεύμα, ότι κάνεις ένα διάλειμμα, ότι δεν σου άρεσε το γεύμα ή δεν σου άρεσε το προσωπικό.

Βοηθάς τους σερβιτόρους να μαζέψουν

Φαίνεται πως αν τοποθετούμε όλα τα πιάτα στην άκρη του τραπεζιού τον βοηθάμε για να τα πάρει αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο κάθε σερβιτόρος έχει το δικό του σύστημα με το οποίο μαζεύει το τραπέζι και ορισμένες φορές του δυσκολεύουμε τη ζωή.

Παράλληλα, μη βάζεις το ένα πιάτο πάνω στο άλλο γιατί δεν θα τα πάρουν κατά αυτόν τον τρόπο και είναι πιο πιθανό να σπάσουν. Παράλληλα, αν σπάσεις ένα ποτήρι μην προσπαθήσεις να καθαρίσεις γιατί αν κοπείς… θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα.

Ζητάς ένα πιάτο που δεν είναι στο μενού

φαγητό στο εστιατόριο

Photo: Daria Shevtsova/ Pexels

Ορισμένες φορές ζητάμε κάτι που δεν είναι στο μενού. Ο μάγειρας φυσικά μπορεί να το φτιάξει αλλά δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Αρχικά, δεν έχει προκαθορισμένη τιμή κι αν λείπει ο πρώτος σεφ θα χρειαστεί λίγος χρόνος… και κατά δεύτερον για να μην υπάρχει στο μενού κάποιο λόγο θα έχουν!

Και κανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι το συγκεκριμένο πιάτο θα είναι πετυχημένο…

Τρως πρώτος

Όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο δεν ξεκινάς το φαγητό πρώτος επειδή ήρθε το δικό σου πιάτο. Περιμένεις να φέρουν τα πιάτα και των υπολοίπων και να ξεκινήσετε όλοι μαζί.

Φυσικά, υπάρχει κι άλλος ένας κανόνας που λέει αν είναι δύο ή παραπάνω άτομα για φαγητό, όλα τα πιάτα θα πρέπει να σερβιριστούν την ίδια στιγμή.

Μην παίρνεις μαζί σου κρασί

φαγητό στο εστιατόριο

Photo: unsplash/Wiktor Karkocha

Συνήθως η τιμή για το κρασί σε ένα εστιατόριο είναι πανάκριβη. Αν δεν θέλεις να παραγγείλεις κρασί, μπορείς να φέρεις το δικό σου μόνο αφού έχεις ρωτήσει από πριν το εστιατόριο αν αυτό είναι εντάξει.

Κι αν δεχτούν, αφού καθίσεις, δώσε το μπουκάλι στον σερβιτόρο και το κρασί σου θα σερβιριστεί ακριβώς όπως θα γινόταν αν το έπαιρνες από εκεί.

Πηγή: https://ipop.gr/tips/lathi-poy-kanoyme-oloi-otan-vgainoyme-exo-gia-fagito/?

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ