Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ επικίνδυνη κίνηση που κάνεις με το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Η επικίνδυνη κίνηση που κάνεις με το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις

Πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψεις για να… ξορκίσεις το κακό; Μην το ξανακάνεις γιατί αυτή η κίνηση κρύβει κινδύνους σύμφωνα με τους επιστήμονες!


Μπορεί εσύ να πιστεύεις ότι μ’ αυτό τον τρόπο απομακρύνεις όλα τα μικρόβια και τις βλαβερές ουσίες πριν το μαγείρεμα, αλλά τελικά αυτή η κίνηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσένα.

Στο πλαίσιο μελέτης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξετάστηκαν οι τρόποι που οι νοικοκυρές διαχειρίζονται το ωμό κρέας, συνδέοντας τις κινήσεις τους με την εμφάνιση ασθενειών, αλλά και με την καθαριότητα των τροφίμων που βρίσκονται τριγύρω.

Συνολικά 300 άνθρωποι ετοίμασαν μια σαλάτα με κοτόπουλο. Στους μισούς προβλήθηκε ένα μήνυμα μέσω social media για τον κίνδυνο που έχει το να πλένεις το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα, ενώ οι υπόλοιποι μαγείρεψαν το κοτόπουλο ανεπηρέαστοι.

Το 93% των ανθρώπων που είδαν το μήνυμα για το πλύσιμο των πουλερικών τελικά όντως δεν έπλυναν το κοτόπουλο, ενώ το 61% των ατόμων που ήταν στην ομάδα που μαγείρεψαν ανεπηρέαστοι, έπλυναν το κοτόπουλου πριν το μαγειρέψουν.

Απ’ αυτούς που έπλυναν το κοτόπουλο, το 30% δήλωσε ότι το έκανε για ν’ απομακρύνει το αίμα και τα μικρά κομμάτια λίπους, ενώ 19% παραδέχθηκε πως το κάνει απλά επειδή το κάνει κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

Γιατί είναι τόσο κακό το να πλένεις το κοτόπουλο;
Μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι σημαντικό, αλλά το εάν πλένεις το κοτόπουλο ή όχι, επηρεάζει την καθαριότητα όλου του φαγητού.

Μεταξύ της ομάδας ανθρώπων που έπλυναν το κοτόπουλο, σχεδόν στο 30% το μαρούλι τους μολύνθηκε με βακτήρια που υπάρχουν στο κοτόπουλο. Ο αριθμός αυτός ήταν μόνο 20% μεταξύ των ανθρώπων που δεν έπλυναν το κοτόπουλο τους.

Κι αυτό γιατί, ενώ εσύ νομίζεις πως κάνεις καλό και το «καθαρίζεις», τελικά εξαπλώνεις τα βακτήρια παντού!

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δίνει τις ακόλουθες οδηγίες όταν πρόκειται για το κρέας στο σπίτι:

  • Να μην πλένεις το ωμό κρέας γιατί μεταφέρονται βακτήρια στον νεροχύτη και τα χέρια σου.
  • Να ασχολείσαι πρώτα με τις τροφές που δεν θα μαγειρευτούν (πχ τα λαχανικά σε μια σαλάτα) και μετά να πιάνεις οποιοδήποτε ωμό κρέας.
  • Να πλένεις αμέσως καλά τα χέρια σου με σαπούνι εάν έπιασες ωμό κρέας.
  • Να πλένεις αμέσως καλά το ξύλο κοπής ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια χρησιμοποίησες για ν’ ακουμπήσεις ή να κόψεις το κρέας.
  • Εάν έπλυνες το κρέας, καθάρισε αμέσως καλά με απορρυπαντικό τον νεροχύτη και τα χέρια σου.

Σε όλα τα κρέατα, τα βακτήρια κι όποιες άλλες βλαβερές ουσίες εξολοθρεύονται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό μαγείρεψε το κρέας και μην το πλένεις! Δεν κερδίζεις τίποτα!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/i-epikindyni-kinisi-poy-kaneis-me-to-kotopoylo-prin-to-mageirepseis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ