Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓια ποιο λόγο παίρνουμε παραπάνω κιλά τον χειμώνα; Τι να κάνετε!

Για ποιο λόγο παίρνουμε παραπάνω κιλά τον χειμώνα; Τι να κάνετε!

Ο χειμώνας, με τον ψυχρό του αέρα και τις πιο σύντομες μέρες, συχνά φέρνει μαζί του μερικά επιπλέον κιλά στη ζυγαριά. Οι λόγοι για αυτήν την εποχική αύξηση βάρους είναι πολύπλευροι και η κατανόησή τους μπορεί να μας βοηθήσει να το καταπολεμήσουμε. Ας εμβαθύνουμε στο γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό!


Η χειμερινή αύξηση βάρους: Αιτίες

  1. Βιολογικοί Παράγοντες: Εξελικτικά, το σώμα μας είναι προετοιμασμένο να αποθηκεύει λίπος ως μηχανισμό επιβίωσης ενάντια στις χαμηλές θερμοκρασίες και την πιθανή έλλειψη τροφής. Παρόλο που τώρα ζούμε σε έναν κόσμο με σταθερές προμήθειες τροφίμων, η βιολογία μας δεν έχει φτάσει αρκετά, με αποτέλεσμα να λαχταράμε τροφές πλούσιες σε θερμίδες.
  2. Μειωμένη σωματική δραστηριότητα: Ο κρύος καιρός και οι πιο σύντομες μέρες μπορεί να αποτρέψουν πολλούς από το να τηρήσουν τις τακτικές τους υπαίθριες ρουτίνες άσκησης. Αντίθετα, επιλέγουμε άνετες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.
  3. Γιορτές: Ο χειμώνας είναι συνώνυμος με την περίοδο των διακοπών, η οποία φέρνει μαζί χορταστικά γεύματα, γλυκές λιχουδιές και συχνά υπερβολική απόλαυση.
  4. Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD): Αυτή η μορφή κατάθλιψης, που συνδέεται με την αλλαγή των εποχών, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη και λαχτάρα για υδατάνθρακες, ειδικά το βράδυ.
  5. Λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως: Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λαχτάρα για υδατάνθρακες, καθώς αυτές οι τροφές βοηθούν στην παραγωγή και ρύθμιση της σεροτονίνης.

Συμβουλές για την πρόληψη της αύξησης βάρους το χειμώνα:

  1. Αγκαλιάστε τις προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους: Εάν το κρύο σας εμποδίζει να κάνετε τακτικά τζόκινγκ ή βόλτες, βρείτε ασκήσεις εσωτερικού χώρου που σας αρέσουν. Αυτό μπορεί να είναι χορός, ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμα και online μαθήματα προπόνησης.
  2. Τρώτε προσεκτικά: Αν και είναι εντάξει να απολαμβάνετε περιστασιακά, είναι σημαντικό να προσέχετε τον έλεγχο των μερίδων και να δίνετε προτεραιότητα σε ισορροπημένα γεύματα γεμάτα με λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  3. Μείνετε ενυδατωμένοι: Με το κρύο να καταστέλλει τη δίψα μας, μπορεί να μην πίνουμε όσο νερό θα έπρεπε. Η διατήρηση της ενυδάτωσης όχι μόνο υποστηρίζει το μεταβολισμό, αλλά επίσης αποτρέπει την εσφαλμένη δίψα για πείνα.
  4. Πάρτε τη βιταμίνη D σας: Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σκεφτείτε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια ή εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ή συζητήστε τη λήψη συμπληρωμάτων με έναν επαγγελματία υγείας.
  5. Παραμείνετε δραστήριοι κοινωνικά: Ασχοληθείτε με χειμερινά σπορ ή δραστηριότητες, είτε είναι πατινάζ στον πάγο, σκι ή απλά να φτιάξετε έναν χιονάνθρωπο. Οι κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από την υπερκατανάλωση τροφής και να προσφέρουν ένα μέσο για να κάψετε θερμίδες.
  6. Καταπολεμήστε το άγχος: Βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τα χειμερινά μπλουζ ή το άγχος, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό έναυσμα για την υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό μπορεί να σημαίνει άσκηση διαλογισμού, γιόγκα ή αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλευτικής.
  7. Θέστε στόχους: Ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική περίοδος για τον καθορισμό στόχων υγείας. Είτε πρόκειται για μια νέα πρόκληση προπόνησης είτε για ένα μάθημα διατροφής, το να έχετε κάτι για να εργαστείτε μπορεί να σας κρατήσει κίνητρο.

Συμπερασματικά, ενώ ο χειμώνας μπορεί να μας ωθήσει να κερδίσουμε μερικά επιπλέον κιλά, η κατανόηση των λόγων και η παραμονή προνοητικών μπορεί να μας βοηθήσει να υποδεχτούμε την άνοιξη με καλή υγεία και ανεβασμένη διάθεση!

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ