Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαιδοκτονίες: η νομική διαφορά με τη δολοφονία παιδιών

Παιδοκτονίες: η νομική διαφορά με τη δολοφονία παιδιών

Οι παιδοκτονίες στην Ελλάδα φαίνεται να απασχολούν ολοένα και περισσότερο τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τους πολίτες. Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση των τριών παιδιών από την Πάτρα, καθώς και η πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας δυο παιδιών στο Αιγάλεω από τη θεία τους.


Ωστόσο, οι όροι “παιδοκτονία” και “δολοφονία παιδιού” είναι διαφορετικές μεταξύ τους και οι γυναίκες δολοφόνοι έχουν διαφορετική νομική αντιμετώπιση.

Η δολοφονία ενός παιδιού υπάγεται στις ανθρωποκτονίες από δόλο και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα. Τι συμβαίνει, όμως, με τις παιδοκτονίες;

Τι είναι η παιδοκτονία;

Σύμφωνα με το άρθρο 303 του Ποινικού Κώδικα, ως έγκλημα παιδοκτονίας νοείται η δολοφονία ενός παιδιού από τη μητέρα του, η οποία με πρόθεση σκότωσε το παιδί της κατά ή μετά τον τοκετό, ενώ εξακολουθούσε ακόμη η διατάραξη του οργανισμού της από αυτόν. Τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Το έγκλημα της παιδοκτονίας δεν αντιμετωπίζεται ως απλή ανθρωποκτονία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 303 ΠΚ, η μητέρα, η οποία έχει διαταραχθεί λόγω ορμονικών ή άλλων λόγων από τον τοκετό, οι οποίοι την ωθούν στην παιδοκτονία, έχει ηπιότερη ποινική μεταχείριση από αυτήν της ανθρωποκτονίας με δόλο. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωρίζεται ως παιδοκτονία το σχετικό αδίκημα:

1. Δράστης είναι η μητέρα. Θύμα είναι το νεογέννητο παιδί της

2. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελέστηκε το αδίκημα ορίζεται η περίοδος του τοκετού ή το χρονικό διάστημα μετά από αυτόν

3. Η μητέρα έχει διαταραχθεί ορμονικά ή/και ψυχολογικά από τον τοκετό

Προκειμένου να αναγνωριστεί το έγκλημα ως “παιδοκτονία” θα πρέπει να ισχύουν και οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση το έγκλημα δεν αποτελεί παιδοκτονία αλλά ανθρωποκτονία με δόλο. Και φυσικά εφαρμόζεται η σχετική ποινική διάταξη.

Συνεπώς, στο έγκλημα της παιδοκτονίας, ο πατέρας δεν μπορεί να θεωρηθεί δράστης, καθώς είναι αδύνατον να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση όπου πατέρας αφαιρέσει τη ζωή του παιδιού του διώκεται με τη διάταξη της ανθρωποκτονίας με δόλο.

Επίσημα Στατιστικά Παιδοκτονιών (Άρθρο 303 ΠΚ)

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά όπως αυτά καταγράφηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, κατά το χρονικό διάστημα 2015 – 2020, καταγράφηκαν 5 περιστατικά παιδοκτονιών.

Ας δούμε παρακάτω τα ποσοστά τελεσμένων παιδοκτονιών τα οποία κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία:

Φυσικά, από τον νομικό ορισμό της παιδοκτονίας προκύπτει ότι δράστης δεν θα μπορούσε να είναι παρά η ίδια η μητέρα του παιδιού. Τα παραπάνω στατιστικά, λοιπόν, αφορούν μόνο εκείνες τις γυναίκες που διαγνώστηκαν με ορμονικές ή/και ψυχοσωματικές διαταραχές, οι οποίες τις οδήγησαν στο φρικτό αυτό έγκλημα.

Συμπερασματικά:

1. Ο όρος παιδοκτονία αναφέρεται μόνο στην περίπτωση όπου μητέρα αφαιρέσει τη ζωή του βρέφους της λόγω ορμονικών και ψυχολογικών διαταραχών, οι οποίοι έχουν προέλθει από την εγκυμοσύνη ή άλλους παράγοντες κατά την εγκυμοσύνη

2. Ο όρος παιδοκτονία δεν μπορεί να αναφέρεται σε δολοφονία παιδιού από τον πατέρα

3. Το χρονικό διάστημα του εγκλήματος, προκειμένου να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί νομικά ως παιδοκτονία, θα πρέπει είτε να είναι αμέσως μετά τον τοκετό ή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά από αυτόν

Πηγή: Gobeawesome

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ