Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚρόκος Κοζάνης: Ένας θησαυρός στο πιάτο μας που θεωρείται «ελιξίριο ζωής» -...

Κρόκος Κοζάνης: Ένας θησαυρός στο πιάτο μας που θεωρείται «ελιξίριο ζωής» – Όλοι οι λόγοι που το καθιστούν υπερτροφή

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το σαφράν αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και πολύτιμα μπαχαρικά με αξιοσημείωτες ιδιότητες. Ανήκει με διαφορά στην «ελίτ» των μπαχαρικών και αυτό γιατί είναι ένα από τα ακριβότερα βότανα στον κόσμο. Και όχι άδικα, αν φανταστούμε ότι για κάθε ένα κιλό κρόκου Κοζάνης χρειάζονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθη. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων έχει στραφεί στα οφέλη του σαφράν, με αναφορές που αφορούν στη διατροφική του αξία και στις θετικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία.


Ο κρόκος Κοζάνης παίρνει την ξεχωριστή του γεύση εξαιτίας των χημικών του ενώσεων, της πικροκροκίνης και της σαφρανάλης. Έχει επίσης ένα φυσικό καροτενοειδές την κροκίνη, η οποία δίνει στο σαφράν το χρυσοκίτρινο χρώμα του. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται αποκλειστικά στον νομό Κοζάνης, από όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Ποια είναι τα οφέλη του σαφράν που το καθιστούν «ελιξίριο ζωής»

 

 Αντιοξειδωτική δράση

Το σαφράν, όπως και πολλά άλλα βότανα και φυτά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης και μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά στο σαφράν μπορεί να είναι υγιή για τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα, περιέχει πολλά καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο και το β-καροτένιο. Αυτά είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας από διάφορες παθήσεις.

οφέλη του σαφράν

Unsplash

Ευεργετικές ιδιότητες για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, από πυελικό πόνο έως εξάρσεις ακμής. Αν και οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν κάποια από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, οι γυναίκες με PMS αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνική τους ζωή εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών. Ορισμένες ερευνητικές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει την κακή διάθεση που σχετίζεται με το PMS.

 

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν η όρεξη φαίνεται να λειτουργεί εναντίον σου. Μια μελέτη σε μια ομάδα γυναικών διαπίστωσε ότι η λήψη σαφράν τις βοήθησε να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένες και να τσιμπολογούν λιγότερο συχνά.

Βέλτιστη αγγειακή λειτουργία

Η καθημερινή κατανάλωση σαφράν σε συγκεκριμένες ποσότητες βοηθά στη διαστολή του αίματος, η οποία απομακρύνει περαιτέρω το μπλοκάρισμα από τις αρτηρίες. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη βελτίωση της διάθεσης, αλλά και για τη θεραπεία συμπτωμάτων ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Μια μελέτη, έδειξε αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ύστερα από κατανάλωση εκχυλίσματος κρόκου Κοζάνης, χωρίς να επηρεαστούν οι συγκεντρώσεις άλλων ορμονών.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες, προτού οι ειδικοί μπορέσουν να συστήσουν το σαφράν ως θεραπεία για την κατάθλιψη.

Προσοχή: Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσληψη μέχρι 1,5 γραμμάρια θεωρείται ασφαλής, ωστόσο σε δόσεις πάνω από 5 γραμμάρια  την ημέρα ο κρόκος θεωρείται τοξικός για τον οργανισμό. Αντενδείκνυται σε άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

 

 

Φελίτσια Μακοβεϊ 13 August 2022

Πηγή: https://ipop.gr/health/krokos-kozanis-enas-thisayros-sto-piat/?fbclid=IwAR1QJcOf5y0yL4F36GOyT3Z9OQsGVuSFrfQhxj82rGw-NhOalGcoNfN1tNQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ