Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή είναι μια θεραπεύσιμη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση και τη διάθεση ενός ατόμου. Οι περίοδοι έντονης μανίας ακολουθούνται από περιόδους σοβαρής κατάθλιψης, συχνά με ενδιάμεσες περιόδους ομαλότητας.


Σε κάθε άκρο αυτού του φάσματος, οι πάσχοντες από διπολική διαταραχή συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν και να διατηρήσουν την επαρκή λειτουργικότητα για μια παραγωγική ζωή. Εκείνοι που βιώνουν σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης και υπομανίας ταξινομούνται ότι πάσχουν από διπολική διαταραχή ΙΙ, με την οποία οι γυναίκες διαγιγνώσκονται συχνότερα από τους άνδρες. Εκτιμάται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μια μορφή διπολικής διαταραχής, αν και πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Η διπολική διαταραχή μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, οι περισσότεροι θα βιώσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων στη φάση της ζωής τους μετά την εφηβεία / πρώιμη ενηλικίωση. Ευτυχώς, η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά πρέπει να διαχειριστεί για μακροπρόθεσμη επιτυχία. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Οι μανιακές φάσεις της διπολικής διαταραχής μπορούν να χαρακτηριστούν από αύξηση της ενέργειας, ανησυχία, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, ευφορία, παράλογη σκέψη και περιορισμένο ύπνο, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Η φάση κατάθλιψης της διπολικής διαταραχής μπορεί να σημαδευτεί από συναισθήματα θλίψης, ενοχής, αδυναμίας, απαισιοδοξίας και διέγερσης, καθώς και διακύμανση βάρους, διαταραγμένη μοτίβα ύπνου και απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Σκέψεις αυτοκτονίας μπορεί να υπάρχουν και σε παρατεταμένες περιόδους κατάθλιψης.

Η σημασία της αναγνώρισης των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς πολλοί που πάσχουν διαγιγνώσκονται εσφαλμένα λόγω της φύσης της κατάστασής τους. Οι πάσχοντες μπορεί να αισθάνονται ότι οι ακραίες αλλαγές στη διάθεση που βιώνουν είναι απλά η ροή της ζωής. Μπορεί να ζητήσουν βοήθεια κατά τη διάρκεια περιόδων κατάθλιψης και να μην αποκαλύψουν τη μανιακή συμπεριφορά τους επειδή τη συνδέουν με την ευτυχία ή την ομαλότητα. Ωστόσο, η πρόσφατη προσοχή που δόθηκε στη διπολική διαταραχή και τη διπολική διαταραχή ΙΙ στα μέσα ενημέρωσης συνέβαλε στην εκπαίδευση του πληθυσμού. Ακριβώς όπως και οι δύο μορφές διπολικής διαταραχής έχουν γίνει ευρύτερα αναγνωρισμένες από την ιατρική κοινότητα, το ευρύ κοινό είναι επίσης πιο ενήμερο από ποτέ για την ύπαρξή τους. Η καθοδήγηση είναι διαθέσιμη για όσους παρουσιάζουν μερικά από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, καθώς υπάρχουν τώρα πολλοί εξαιρετικοί πόροι για λεπτομερείς πληροφορίες, τόσο σε έντυπη όσο και σε διαδικτυακή μορφή. Όποιος αισθάνεται ότι μπορεί να πάσχει από διπολική διαταραχή θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον γιατρό του. Με την κατάλληλη θεραπεία, εκείνοι που έχουν βιώσει την εξουθενωτική φύση αυτής της ασθένειας μπορούν να προχωρήσουν και να ζήσουν μία υγιή και παραγωγική ζωή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ