Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜελέτη: Πώς η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό για κορυφαία απόδοση

Μελέτη: Πώς η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό για κορυφαία απόδοση

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πώς η τακτική άσκηση με αερόβιες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσει το μυαλό σας σε κορυφαία απόδοση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας ανακάλυψαν ότι η αερόβια άσκηση έχει την ικανότητα να επαναπρογραμματίζει τα δίκτυα ρύθμισης της προσοχής του εγκεφάλου, επιτρέποντας αυξημένο γνωστικό έλεγχο και κορυφαία απόδοση.


Η μελέτη διεξήχθη από το Κέντρο Υγείας του Εγκεφάλου Djavad Mowafaghian του UBC σε στενή συνεργασία με την Επιστημονική και Τεχνολογική Πρωτοβουλία στην πανεπιστημιούπολη Okanagan του UBC. Μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης εγκεφάλου που ονομάζεται απεικόνιση διάχυτου τανυστή χρησιμοποιήθηκε για να χαρτογραφήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων πριν και μετά από 6 μήνες ενός προγράμματος αερόβιας άσκησης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η τακτική αερόβια άσκηση αύξησε σημαντικά την απόδοση των συμμετεχόντων σε μια εργασία προσοχής. Αποκάλυψε επίσης ότι ο προμετωπιαίος φλοιός, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την εκτελεστική προσοχή και συγκέντρωση, είχε αναδιοργανωθεί και βελτιωθεί.

Η επικεφαλής ερευνήτρια για τη μελέτη, Lara Cione, λέει ότι αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της αερόβιας άσκησης στην προετοιμασία του εγκεφάλου για μέγιστη απόδοση. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα είναι μια σημαντική συμβολή στο αναδυόμενο πεδίο που τώρα ονομάζουμε νευροτροποποίηση που προκαλείται από την άσκηση», είπε.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να είναι ένας απίστευτα ισχυρός τρόπος επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου και βελτίωσης της συνολικής γνωστικής του απόδοσης. Τα προγράμματα άσκησης δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται απλώς ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί το σώμα υγιές και σε φόρμα, αλλά και ως βοήθημα για την ενίσχυση της πνευματικής απόδοσης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ