Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτές είναι οι αιτίες που ευθύνονται για το ξηρό σου δέρμα και...

Αυτές είναι οι αιτίες που ευθύνονται για το ξηρό σου δέρμα και δεν σου περνούν καν από το μυαλό – Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις;

Η ανθρώπινη επιδερμίδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Δομείται από πολλές στοιβάδες που επιτελούν συνολικά πολλές λειτουργίες, όπως η προστασία από εξωτερικούς εχθρούς και η ρύθμιση της θερμοκρασίας μας, μέσω των ιδρωτοποιών αδένων. Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνη που οι επιπλέον στρώσεις κρέμας σώματος δεν φαίνεται να ικανοποιούν το ξηρό σου δέρμα, ίσως είναι καιρός να εξετάσεις και άλλες αιτίες.


Ενώ η ξηροδερμία φαίνεται αναπόφευκτη τον χειμώνα, δεδομένης της χαμηλής θερμοκρασίας, δεν είναι ο μόνος λόγος που το δέρμα σου είναι σαν γυαλόχαρτο αυτή την εποχή. Στην πραγματικότητα, συχνά εστιάζουμε στον καιρό, πράγμα που είναι πιθανό να επισκιάσει τους πραγματικούς λόγους για την ξαφνική δερματική μας ξηρότητα, όπως ένας εξασθενημένος φραγμός του δέρματος ή η έλλειψη ωμέγα λιπαρών οξέων στη διατροφή μας.

 

 

Ξηρό δέρμα αιτίες: Ποιοι είναι οι λόγοι που το προκαλούν;

Πάρα πολύ ζεστά ντους

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβάζεις τη θερμοκρασία στο ντους, ωστόσο αυτή η ένοχη ευχαρίστηση μπορεί να αποβεί μοιραία για το δέρμα σου, αφού η υπερβολική θερμότητα σε συνδυασμό με το σαπούνι σώματος θα μαλακώσει το δέρμα και θα αρχίσει σιγά-σιγά να απομακρύνει τα φυσικά προστατευτικά του εμπόδια.

Εάν εκθέτεις το σώμα σου σε ζεστό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο επιρρεπές στο να γίνει ξηρό, κόκκινο και με φαγούρα. Δυστυχώς, η καλύτερη λύση είναι να μειώσεις τη θερμοκρασία ή να διατηρήσεις το ντους όσο το δυνατόν πιο σύντομο (περίπου 10 λεπτά). 

ξηρό δέρμα αιτίες

Unsplash

Έχεις παραιτηθεί από την κατανάλωση φρούτων

Η απουσία φρούτων και λαχανικών μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στο δέρμα μας. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτό που τρώμε έχει επίδραση στους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος. Αυτά τα οφέλη αντικατοπτρίζονται όχι μόνο σε όρους καλής υγείας αλλά και στην κατάσταση του δέρματός μας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο.

 

Χρησιμοποιείς μια ενυδατική κρέμα που είναι πολύ βαριά

Εάν πιστεύεις ότι λύνεις το πρόβλημα απλώνοντας επιμελώς την κρέμα προσώπου και σώματος, κάνεις λάθος. Πολλοί από εμάς ανταποκρινόμαστε στο ξηρό δέρμα ρίχνοντας την πιο βαριά ενυδατική κρέμα που μπορούμε να βρούμε. Αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι βαριές και λιπαρές ενυδατικές κρέμες μπορούν να αποδυναμώσουν τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και να αλλάξουν τη φυσική λειτουργία της επιδερμίδας για αυτοενυδάτωση. Το δέρμα εθίζεται στη χρήση ενυδατικής κρέμας και ως εκ τούτου αδυνατεί να αυτορυθμιστεί. 

Pexels

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Είναι προφανές, αλλά το να πίνουμε αρκετό νερό είναι ένα θέμα που πολλοί από εμάς παλεύουμε να το υιοθετήσουμε. Για να ενυδατωθεί πραγματικά καλά, ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει περίπου δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα. Ξεκίνα λοιπόν να πίνεις νεράκι και θα πεις αντίο στο ξηρό δέρμα.

3 απλοί τρόποι που θα κάνουν το δέρμα σου να είναι πάντα βαθιά ενυδατωμένο

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις

Δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να κάνουν το δέρμα μας πιο επιρρεπές στην ξηρότητα. Φαινομενικά ασύνδετες καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ο λύκος μπορούν επίσης να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα άκρα του σώματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ξηρού, σκασμένου και ερεθισμένου δέρματος.

Αν ανησυχείς ότι το ξηρό δέρμα σου είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης, μίλα με τον δερματολόγο σου, ο οποίος μπορεί να βρει την καταλληλότερη θεραπεία για εσένα.

 

Tags : Feature

Φελίτσια Μακοβεϊ 22 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/beauty/aytes-einai-oi-aities-poy-eythynontai-g/?fbclid=IwAR2S6hWOUMHlOLeA_Uz2Fr_3rxF6RyjZX-lrrPAV5wv2N5kH42r5g-CX_xw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ