Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΒασιλικός πολτός: Οφέλη και παρενέργειες

Βασιλικός πολτός: Οφέλη και παρενέργειες

Ο βασιλικός πολτός είναι μια γαλακτώδης-λευκή ουσία που παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες για να ταΐσουν τη βασίλισσά τους. Είναι επίσης γνωστό ως «γάλα μελισσών». Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.


Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού τονωτικού, για τη βελτίωση της γονιμότητας και για την προώθηση της επούλωσης. Πιο πρόσφατα, έχει διαφημιστεί ως μια φυσική θεραπεία για μια ποικιλία παθήσεων υγείας, όπως το άσθμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι δερματικές διαταραχές.

Ο βασιλικός πολτός είναι διαθέσιμος σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, ταμπλέτες, σκόνες και κρέμες. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα καλλυντικά και υγιεινές τροφές.

Οφέλη

Ο βασιλικός πολτός είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων. Περιέχει επίσης ενώσεις που έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις πιστεύεται ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, όπως:

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο βασιλικός πολτός έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αύξησε τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού στους ηλικιωμένους.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός βελτίωσε τα συμπτώματα αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

Την επούλωση των πληγών

Ο βασιλικός πολτός έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βελτίωσε την επούλωση των εγκαυμάτων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός βελτίωσε την επούλωση των πληγών του δέρματος σε αρουραίους.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Ο βασιλικός πολτός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε αρουραίους με διαβήτη.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Ο βασιλικός πολτός μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βελτίωσε τη μνήμη και τη μάθηση σε αρουραίους.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο βασιλικός πολτός βελτίωσε τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ σε αρουραίους.

Παρενέργειες

Ο βασιλικός πολτός είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε βασιλικό πολτό και επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ο βασιλικός πολτός επίσης δεν συνιστάται για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ