Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚολπική μαρμαρυγή: γιατί χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;

Κολπική μαρμαρυγή: γιατί χτυπά περισσότερο τις γυναίκες;

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει: δεν είναι μόνο επειδή έχουμε περισσότερες πιθανότητες να έχουμε καρδιακή νόσο. Στην πραγματικότητα, η κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), ο πιο κοινός τύπος ακανόνιστου καρδιακού παλμού, επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες – και δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί.


Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν από εγκεφαλικό που προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή. Επιπλέον, η ΚΜ συμβάλλει σημαντικά στην καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι επίσης πιο συχνή στις γυναίκες.

Γιατί λοιπόν η ΚΜ επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες; Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να οφείλεται σε ορμόνες. Τα οιστρογόνα έχει αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά και η ΚΜ είναι πιο συχνή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι καρδιές των γυναικών είναι απλώς πιο ευαίσθητες στην πάθηση.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σαφές ότι η ΚΜ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις γυναίκες και αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα. Εν τω μεταξύ, εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τρόπους μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού, όπως η λήψη αραιωτικών αίματος ή ο βηματοδότης.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ