Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε

Όταν βιώνουμε άγχος, το σώμα μας υφίσταται μια σειρά από αλλαγές. Μπορεί να νιώθουμε πιο προσεκτικοί και να έχουμε ταχύτερο καρδιακό ρυθμό. Η αναπνοή μας μπορεί να γίνει πιο ρηχή και πιο γρήγορη. Μπορεί επίσης να ιδρώσουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.


Όλες αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης στο στρες, που είναι μια φυσική αντίδραση που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε απειλητικές καταστάσεις. Η αντίδραση στο στρες πυροδοτείται από την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Η αδρεναλίνη αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό και την αρτηριακή μας πίεση. Μας δίνει επίσης μια έκρηξη ενέργειας, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αντίδραση στο στρες είναι ευεργετική σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις, όπως όταν πρέπει να φύγουμε από ένα αρπακτικό. Ωστόσο, όταν βιώνουμε χρόνιο στρες, η συνεχής ενεργοποίηση της αντίδρασης στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη και κατάθλιψη. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη συγκέντρωση, τη μνήμη πραγμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε. Αυτά περιλαμβάνουν άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και θεραπεία.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ