Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤο εργασιακό στρες βλάπτει τον οργανισμό μας όπως το παθητικό κάπνισμα

Το εργασιακό στρες βλάπτει τον οργανισμό μας όπως το παθητικό κάπνισμα

Όλοι έχουμε ακούσει για τους κινδύνους του καπνίσματος. Είναι κακό για την καρδιά, τους πνεύμονες και τη γενική υγεία μας. Τι γίνεται όμως με τις επιπτώσεις του στρες; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το άγχος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο για το σώμα μας με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται τακτικά στο εργασιακό στρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Πώς λοιπόν το εργασιακό άγχος βλάπτει την υγεία μας; Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι μια φυσική ορμόνη απόκρισης στο στρες που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο στρες. Ωστόσο, όταν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στο στρες, το σώμα μας παράγει πάρα πολύ κορτιζόλη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη συγκέντρωση, τη μνήμη πραγμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Επομένως, εάν αισθάνεστε άγχος στη δουλειά, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Κάντε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, κάντε μια βόλτα, διαλογιστείτε ή κάντε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Και αν είστε καπνιστής, τώρα είναι η ώρα να το κόψετε. Όχι μόνο θα βελτιώσει την υγεία σας, αλλά θα αποτελέσει επίσης καλό παράδειγμα για τους συναδέλφους σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ