Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚόκκινες τροφές: Τα οφέλη που έχουν για την υγεία σου!

Κόκκινες τροφές: Τα οφέλη που έχουν για την υγεία σου!

Τα χρώματα σε καθετί της φύσης δεν είναι τυχαίο. Αυτό ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουμε διάφορα χρώματα. Σκοπός, όμως, είναι να κάνεις focus σε αυτά που έχουν κόκκινο χρώμα, αφού τα οφέλη των κόκκινων τροφών είναι πάρα πολλά.


Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία σου που δεν μπορείς να φανταστείς. Οι ντομάτες, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σμέουρα, το καρπούζι, το κόκκινο γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ρόδια και οι κόκκινες πιπεριές έχουν όλα ένα κοινό, το κόκκινο χρώμα τους.

Οι κόκκινες τροφές περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταµίνες και πολλά ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για τον οργανισμό.

Που κρύβονται τα οφέλη των κόκκινων τροφών και ποια είναι;

Αυτό το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται κυρίως στο λυκοπένιο, ένα ιδιαίτερα πολύτιμο καροτονοειδές, αλλά και στις ανθοκυάνες, φυσικές χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές κι αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το λυκοπένιο, που υπάρχει κυρίως στις ντομάτες και στο καρπούζι, έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, προστατεύει το δέρµα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου και τον οργανισμό από το διαβήτη και την οστεοπόρωση, ενώ ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίµα. Η κυριότερη πηγή λυκοπενίου είναι η ντομάτα και τα παράγωγά της, όπως ο παστεριωμένος χυμός ντομάτας και η σάλτσα. Ειδικά κατά το μαγείρεμα της ντομάτας αυξάνεται το ποσοστό λυκοπενίου, το οποίο απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Η ανθοκυάνη, που υπάρχει κυρίως στις φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα κεράσια και το κόκκινο μήλο, είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα. Μειώνει, βέβαια, και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διατηρεί την αρτηριακή πίεση στα σωστά επίπεδα και βοηθά στην ανανέωση του κολλαγόνου του δέρµατος, ελαττώνοντας τις ρυτίδες και συμβάλλοντας στην τόνωση και την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων.

Γι’ αυτό μην ξεχνάς να εντάσεις στη διατροφή σου όλα αυτά τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά που σε ευεργετούν!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/kokkines-trofes-ta-ofeli-poy-echoyn-gia-tin-ygeia-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ