Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσο εγωιστικό είναι να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

Πόσο εγωιστικό είναι να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

Βάλε τον εαυτό σου πρώτο! Πώς όμως; Δεν έχουμε μάθει να βάζουμε εμάς ως προτεραιότητα, αλλά έχουμε γαλουχηθεί κάνοντας στην άκρη τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας θέλω και να μην θέτουμε όρια. Σε ηλικία μόλις 6 εβδομάδων μπορούμε να χαμογελάσουμε και αυτό γίνεται μόνο για έναν λόγο. Για να είμαστε αρεστοί στους τροφούς μας και να διασφαλίσουμε ότι θα φροντίζουν για τη διατροφή και την ανάπτυξή μας. Είναι ένας μηχανισμός άμυνας που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της εξέλιξής μας.


Βάλε τον εαυτό σου πρώτο

Φαντάσου να είσαι ένα μικρό παιδάκι που πηγαίνεις στο δημοτικό. Είναι η ώρα του κολατσιού και όλες οι φίλες σου έχουν το κολατσιό σε όμορφο τσαντάκι με ήρωες, ασορτί με παγούρι. Το φαγητό τους είναι φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη που φωνάζει από μακριά μανούλα. Αντίθετα το δικό σου κολατσιό είναι σερβιρισμένο σε ένα αλουμινόχαρτο σε νάιλον σακούλα από το σούπερ μάρκετ και το κολατσιό σου, το έφτιαξες εσύ μονη σου.

 

Το κορίτσι αυτό μεγάλωσε, έγινε μαμά, έγινε γιαγιά και αφού αγόρασε για την εγγονή της ένα σετ κολατσιού με ήρωες, αγόρασε και ένα για εκείνη το ίδιο! Για να ευχαριστήσει εκείνο το κοριτσάκι που κατοικεί ακόμα μέσα της και είναι πληγωμένο από την έλλειψη της αγάπης, της καταθλιπτικής μητέρας της.

Φαντάσου λοιπόν να είσαι ένας ομοφυλόφιλος άντρας αλλά στην οικογένειά σου, αυτό το σενάριο δεν υπάρχει καν ως επιλογή, οπότε εσύ αναγκάζεσαι να κάνεις οικογένεια και παιδιά με μια γυναίκα για να ευχαριστήσεις τους γονείς σου.

Ο άντρας αυτός στα 50 του, τα παράτησε όλα, έφυγε σε άλλη ήπειρο και έφτιαξε σχέσεις που ταιριάζουν μόνο στις ανάγκες του, συνεχίζοντας όμως να λέει ψέματα στους γονείς του για τη σεξουαλική του προτίμηση και να πλάθει φανταστικές σχέσεις με γυναίκες, για να είναι ήσυχοι για εκείνον.

Είσαι ένα μικρό παιδί που έχεις μάθει να μην εκφράζεις τα συναισθήματά σου, γιατί αν κλάψεις, αν αντιδράσεις δεν θα κάνεις περήφανους τους γονείς σου. Έτσι έμαθες, έτσι γαλουχήθηκες και αυτό θεωρείται το σωστό για τη δική σας οικογένεια.

Το αγόρι αυτό μεγαλώνοντας συνέχισε να κλειδώνει τα συναισθήματά του σε όλες τις συναναστροφές του. Και για να μάθει να τα ξεκλειδώνει έπρεπε να ξαναφέρει στο φως, όλα εκείνα τα συναισθήματα που είχε μάθει να κρύβει από παιδί.

Όλοι αυτές οι περιπτώσεις, αλλά και τόσες άλλες, ανθρώπων που λένε ψέματα επειδή δεν μπορούν να βάλουν όρια, ανθρώπων που παλεύουν μια ζωή να μπουν στο καλούπι της ζωής της μαμάς ή του μπαμπά που δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένοι με τίποτα. Ανθρώπων που είχαν βιώσει φιλίες γεμάτες ζήλια και πόνο. Ανθρώπους σαμποτέρ της προσωπικής τους ευτυχίας σε έρωτα, επιτυχία, αγάπη.

 

Είναι μόνο οι αρχές και οι απόψεις των σημαντικών άλλων

Δεν είμαστε το παρελθόν μας, δεν καθορίζει το παρελθόν και οι εμπειρίες μας το σήμερα για εμάς. Μια μεγάλη μερίδα ειδικών ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι η παιδική μας ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το τι άνθρωπος θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε.

Όταν είμαστε παιδιά συνήθως δίνουμε τη θέση του «Θεού» στους γονείς μας, και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να είμαστε αρεστοί για εκείνους. Κάτι που σταδιακά αρχίσει να αλλάζει, εκεί γύρω στην εφηβεία, όπου και αρχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτό, που θεωρούν οι γονείς μας σωστό. Όχι όλοι. Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι δύσκολη εφηβεία στα 15. Κάποιοι μπορεί να το πάθουν στα 30, άλλοι όταν γίνουν γονείς, άλλοι μπορεί και ποτέ. Μπορεί να έχουν τους γονείς τους σε ένα βάθρο ήρωα για όλη τους τη ζωή.

Το ότι γαλουχήθηκα με κάποιες συγκεκριμένες αρχές, ή πεποιθήσεις, δεν σημαίνει ότι αυτές είναι απαραίτητα σωστές. Τις περισσότερες από αυτές τις κουβαλούν οι γονείς μας από τους δικούς τους γονείς και εκείνοι από τους δικούς τους και πάει λέγοντας.

Πόσο εύκολο είναι να σπάσεις μια αλυσίδα πεποιθήσεων που σήμερα μπορεί να μην σε αφήνουν σύμφωνο; Πεποιθήσεις και αρχές που έχεις και μπορεί να είναι ακόμα και υποσυνείδητες, να μην καταλαβαίνεις ότι έχεις; Πάρα πολύ δύσκολο και η μάχη που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι τεράστια, σπάζοντας ταφόπλακες τους παρελθόντος που ορθώνονται μπροστά τους σαν αδιέξοδα.

Βάλε τον εαυτό σου πρώτο

Οι μαγικές λέξεις που περιμένεις να ακούσεις

Βάλε τον εαυτό σου πρώτο και άφησε τι λένε ή τι θέλουν ή σε έμαθαν όταν ήσουν παιδί. Στα θέματα πχ των κιλών, ίσως έχεις βιώσει και εσύ αυτόν τον φαύλο κύκλο του να παίρνεις κιλά, να τα χάνεις σε χρόνο dt και ξανά να τα παίρνεις πιο γρήγορα από όσο τα έχασες.

Τι σχέση είχαν οι γονείς σου με το φαγητό; Πώς αντιδρούσαν όταν έβλεπαν κάποιον υπέρβαρο στην τηλεόραση και ποια επιβράβευση σου έδιναν; Η σχέση με το φαγητό κρύβει ένα σωρό πράγματα εγκεφαλικά ζητήματα από κάτω, εκτός της θρέψης που θα έπρεπε να είναι η μοναδική μας έννοια είτε είμαστε γονείς είτε παιδιά.

Αν η μαμά είχε μια άρρωστη σχέση με το φαγητό μπορεί αυτό να διαιωνίζεται και με τα παιδιά. Αυστηρά γεύματα, πολλές ώρες γυμναστική, επιβραβεύσεις μόνο όταν πέφτει το νούμερο της ζυγαριάς και στο τέλος, συναισθηματικό φαγητό και επεισόδια υπερφαγίας.

Ποιες ήταν οι μαγικές λέξεις που περίμενες να ακούσεις από τη μαμά σου; Ήθελες να σου πει: «Δεν χρειάζεσαι δίαιτα, δεν χρειάζεται να αλλάξεις, σε αγαπώ όπως είσαι. Θα ήθελα όμως να μάθω τι σε έκανε να πιστέψεις ότι πρέπει να δείχνεις διαφορετική- θέλεις να το συζητήσουμε»;

Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση ως γονείς, το παιδί μας δεν θα είχε ούτε το φόβο ότι δεν είναι αρκετά καλό όπως οι συνομήλικοί του, θα είχε περισσότερη κατανόηση και αποδοχή για τον εαυτό τους.

Αν μπορούσαμε σήμερα να καταλάβουμε τί ακριβώς περιμένουμε να ακούσουμε από τους γονείς μας, θα λύνονταν σε μεγάλο βαθμό όλες αυτές οι απαιτήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν μπορούσαμε να ξέρουμε αυτές τις μαγικές λέξεις που περιμενουμε να μας πουν δεν θα χρειαζόταν να μην βάζουμε όρια, να νιώθουμε ενοχές, να μην μπορούμε να πούμε όχι, να λαχταράμε για επιβεβαίωση και έναν καλό λόγο από τον καθέναν που βρίσκεται στη ζωή μας.

Η Emma Reed Turrell, συγγραφέας του βιβλίου «Βάλε τον εαυτό σου πρώτο»- Μάθε να ευχαριστείς τον εαυτό σου και ζήσε μια αυθεντική ζωή, αντί να γίνεσαι αρεστός στους άλλους- περιγράφει κάποιες από τις ιστορίες των ασθενών της. Ανθρώπους που παλεύουν κάθε μέρα με ενοχές, όρια, ανάγκες που δεν εισακούστηκαν, φόβο απόρριψης και δυσλειτουργικές πεποιθήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να γίνουν αρεστοί στους άλλους και ποια μοτίβα πρέπει να διαιωνίζουν, υπονομεύοντας τον εαυτό τους.

Αν κάποια από αυτές τις συμπεριφορές σου είναι γνώριμες, αυτό το βιβλίο είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αποδεσμευτείς από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Το βιβλίο «Βάλε τον εαυτό σου πρώτο » της Emma Reed Turrell κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Tags : dioptraIssue_1

Λαμπρινή Λαδά 15 April 2022

Πηγή: https://ipop.gr/inspiration/poso-egoistiko-einai-na-vazeis-ton-eay/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ