Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Αν έχεις πνεύμονες, μπορείς να πάθεις καρκίνο. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, αποδεικνύει ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα για τον καρκίνο του πνεύμονα.


Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, καπνιστές και μη καπνιστές. Εφόσον κάποιος έχει πνεύμονες, δυνητικά έχει πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σημεία και συμπτώματα της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει μια πληθώρα συμπτωμάτων. Κάποια συμπτώματα, όπως ο επίμονος βήχας, εμφανίζονται συχνότερα από άλλα και είναι πιο αναγνωρίσιμα.

  • Ο επίμονος βήχας διάρκειας 3 εβδομάδων ή και περισσότερο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αναπνευστικού
  • Θωρακικό άλγος ή άλγος στους ώμους
  • Απώλεια όρεξης ή/και ανεξήγητη απώλεια βάρος
  • Αλλαγή σε χρόνιο βήχα ή βήχα που επιδεινώνεται
  • Αποβολή αίματος με τα πτύελα
  • Ανεξήγητη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
  • Βράγχος φωνής που δεν περνάει
  • Πληκτροδακτυλία

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον ιατρό σας. Πιθανότατα δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε έναν έλεγχο. Δεν σπαταλάτε το χρόνο κανενός.

Διάγνωση για τον καρκίνο του πνεύμονα

Συνήθως η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα. Η πρώτη εξέταση που γίνεται είναι συνήθως μια ακτινογραφία θώρακος, στην οποία μπορεί να φαίνεται ο καρκίνος του πνεύμονα. Ακολούθως, πραγματοποιείται αξονική τομογραφία θώρακος (CT) για τον ακριβή καθορισμό της θέσης του όγκου και την εκτίμηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η λήψη βιοψίας από τον καρκίνο ή και από τυχόν ύποπτους λεμφαδένες, αφού ο ιστολογικός τύπος του όγκου σε συνδυασμό με την έκταση της νόσου θα καθορίσουν το είδος της θεραπείας.

Η βιοψία γίνεται συνήθως με βρογχοσκόπηση και ορισμένες φορές, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να γίνει με διαδερμική παρακέντηση της μάζας υπό απεικονιστική καθοδήγηση με CT. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η ταυτοποίηση του όγκου μπορεί να γίνει με κυτταρολογική εξέταση των πτυέλων του ασθενούς.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι: CT κοιλίας και εγκεφάλου, Σπινθηρογράφημα οστών, PET–CT, Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS).

Εάν διαγνωσθείτε με καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει ο ιατρός να σας φέρει σε επικοινωνία με μια ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Εάν ο ιατρός σας δεν σας παραπέμψει για ακτινογραφία θώρακος ή τα αποτελέσματα αυτής δεν είναι σαφή, αλλά τα συμπτώματα παραμένουν, μη διστάσετε να ζητήσετε από τον ιατρό να σας δει ξανά.

Δεν θα πρέπει ποτέ να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε να δείτε τον ιατρό σας εάν ανησυχείτε για την υγεία σας. Εξηγήστε στον ιατρό σας πόσο αγχωμένος/η είστε και μην φοβηθείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη εάν αισθανθείτε ότι οι ανησυχίες σας δεν αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή.

ΠΗΓΕΣ: www.newsitamea.gr

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2021/05/29/karkinos-pneymona-ta-symptomata-poy-prepei-oloi-na-gnorizoyme/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ