Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣύνδρομο Down: Ελπίδες από νέα θεραπεία που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των...

Σύνδρομο Down: Ελπίδες από νέα θεραπεία που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ασθενών

Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο Down επηρεάζει μία στις 700 γεννήσεις. Προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον χρωμοσώματος στα κύτταρα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά αναπτυξιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μαθησιακών δυσκολιών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης.


Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Down, αλλά υπάρχει ένας αριθμός διαθέσιμων θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μια τέτοια θεραπεία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει τη CBT με την εκπαίδευση μέσω υπολογιστή, μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών. Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, συμμετείχε μικρός αριθμός ασθενών με σύνδρομο Down.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν σε κύκλο μαθημάτων CBT, κατά τη διάρκεια του οποίου διδάχτηκαν πώς να διαχειρίζονται τη δική τους συμπεριφορά. Έλαβαν επίσης εκπαίδευση μέσω υπολογιστή, η οποία αποτελούνταν από ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν συνδυασμένη εκπαίδευση CBT και υπολογιστή είχαν βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική τους λειτουργία, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο CBT. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εκπαίδευση που βασίζεται σε υπολογιστή μπορεί να βοήθησε στο να «εδραιωθούν» τα αποτελέσματα της CBT και ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ασθενών από οποιαδήποτε θεραπεία μόνη της.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός CBT και εκπαίδευσης μέσω υπολογιστή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με σύνδρομο Down. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να καθοριστεί εάν αυτή η θεραπευτική προσέγγιση είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ