Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαρδιακή προσβολή: Οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Καρδιακή προσβολή: Οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, ή αλλιώς ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου, η καρδιά σταματά να λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή διακόπτεται η παροχή αίματος, συχνά εξαιτίας κάποιου θρόμβου.


Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος παθαίνει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η τρέχουσα πεποίθηση είναι οτι οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος στις τελευταίες αυξάνεται μετά την είσοδο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μ. Βρετανία διεξήγαγαν μια έρευνα, της οποίας τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο από συγκεκριμένους παράγοντες επικινδυνότητας σε σύγκριση με τους άνδρες.

 

Στο δημοσιευμένο τους άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ αναφέρεται ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση καθιστούν τις γυναίκες ακόμα πιο ευάλωτες στο καρδιακό έμφραγμα σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 471.998 συμμετεχόντων, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 40 έως 69 ετών και δεν είχαν κανένα ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων. Εκ πρώτης όψεως, τα ευρήματα δεν προκάλεσαν έκπληξη. Επιβεβαίωσαν ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου αν κάπνιζαν, παρουσίαζαν διαβήτη, είχαν υπέρταση ή δείκτη μάζας σώματος άνω του 25, που υποδεικνύει ανθυγιεινό βάρος ή πιθανή παχυσαρκία.

Ένα άλλο αναμενόμενο εύρημα ήταν πως οι άνδρες που κάπνιζαν 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν έμφραγμα σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κάπνιζαν. Εντούτοις, η έκπληξη ήρθε όταν οι ερευνητές ερεύνησαν τα δεδομένα των γυναικών.

Οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος από τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν ποτέ. Οι ερευνητές το προσδιόρισαν ως «ύψιστο κίνδυνο».

Γυναίκες με υπέρταση και διαβήτη (τύπο 1 και 2) επίσης παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο. Όμως, αυτό δεν ίσχυε για τις γυναίκες με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η υπέρταση συνδεόταν με αύξηση κινδύνου άνω του 80% στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Ο διαβήτης τύπου 1 αύξανε τρεις φορές τον σχετικό κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους άνδρες και για τον διαβήτη τύπου 2, οι γυναίκες είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες.

Η κύρια ερευνήτρια Dr. Elizabeth Millett επεσήμανε πως συνολικά, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όμως, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που οι γυναίκες χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο, μάλιστα ασχέτως της ηλικίας τους.

Πηγή: www.bmj.com/content/363/bmj.k4247

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/02/kardia-emfragma-paragontes-kindinou-epireazoun-perissotero-ginaikes/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ