Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈλλειψη βιταμινών: 9 ενδείξεις ότι έχετε αβιταμίνωση

Έλλειψη βιταμινών: 9 ενδείξεις ότι έχετε αβιταμίνωση

Οι ανεπάρκειες βιταμινών είναι απίστευτα συχνές. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έλλειψη σε τουλάχιστον ένα βασικό θρεπτικό συστατικό.


Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά. Ωστόσο, ακόμη και μια ήπια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Εδώ είναι 9 σημάδια ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες ή μέταλλα:

1. Κούραση

Εάν νιώθετε συχνά κουρασμένοι, ακόμα και μετά από έναν πλήρη ύπνο, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, τα κύτταρα και τα όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Άλλες αιτίες κόπωσης περιλαμβάνουν τη στέρηση ύπνου, το άγχος και την αναιμία. Εάν είστε συχνά κουρασμένοι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε αυτές τις άλλες πιθανές αιτίες.

2. Αδυναμία

Το αίσθημα αδυναμίας ή η μειωμένη μυϊκή δύναμη μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται μυϊκή αδυναμία, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

3. Συχνές λοιμώξεις

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά το σώμα να δημιουργήσει λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Εάν αρρωσταίνετε συχνά ή χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να αναρρώσετε από μια ασθένεια, μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης C.

4. Ζάλη

Εάν αισθάνεστε ζαλάδα ή ζάλη, ειδικά όταν σηκώνεστε όρθιος, μπορεί να έχετε έλλειψη αίματος. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η αναιμία, η αφυδάτωση και η χαμηλή αρτηριακή πίεση.

5. Εύθραυστα νύχια

Τα εύθραυστα νύχια που σπάνε εύκολα μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιοτίνης. Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη που βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Είναι επίσης σημαντικό για υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια.

6. Ξηρό δέρμα

Το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την παραγωγή σμήγματος, μιας λιπαρής ουσίας που βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος.

7. Στοματικά έλκη

Τα στοματικά έλκη, γνωστά και ως έλκη, είναι μικρές, επώδυνες πληγές που σχηματίζονται μέσα στο στόμα. Συχνά είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό του DNA.

8. Αιμορραγία ούλων

Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν εύκολα ή είναι κόκκινα και φλεγμονώδη, μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων.

9. Κράμπες

Εάν αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να έχετε έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια κατάσταση που προκαλεί μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κίνηση των ποδιών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ