Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακοσμία των ποδιών: Σε τι οφείλεται και πώς να απαλλαγείς

Κακοσμία των ποδιών: Σε τι οφείλεται και πώς να απαλλαγείς

Πώς μπορείς (και) με προϊόντα που έχεις στο σπίτι σου να την αντιμετωπίσεις.


Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν μια περίπτωση δύσοσμων ποδιών κατά καιρούς, με μερικούς να ζουν με τον φόβο να βγάλουν τα παπούτσια τους.

Ο ιατρικός όρος για τα δύσοσμα πόδια είναι “βρωμόδωση”. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πρακτικές για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της πάθησης.

Σύμφωνα με το Institute for Preventive Foot Health, εκτιμάται ότι το 16% των ατόμων ηλικίας 21 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει πρόβλημα με κακοσμία των ποδιών.

Γρήγορα στοιχεία για την κακοσμία των ποδιών 

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία:

Τα βακτήρια και η υγρασία είναι οι βασικές αιτίες των περισσότερων περιπτώσεων δύσοσμων ποδιών.

Τα δύσοσμα πόδια δεν αποτελούν συνήθως ιατρικό πρόβλημα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις ενός ατόμου και να μειώσουν την αυτοπεποίθηση.

Τα βακτήρια ζουν φυσιολογικά στα πόδια των ανθρώπων. Όταν τα βακτήρια απαλλάσσονται από τα απόβλητα που προέρχονται από τη διάσπαση των ελαίων και των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μπορεί να προκύψουν άσχημες μυρωδιές.

Γενικές συμβουλές

Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης της κακοσμίας των ποδιών, όπως το να φορούν συγκεκριμένα υποδήματα, να ακολουθούν καλή υγιεινή των ποδιών, να δοκιμάζουν σπιτικές θεραπείες και, αν χρειαστεί, να συμβουλεύονται γιατρό για ισχυρότερες θεραπείες.

Κάλτσες

Το να φορά κανείς κάλτσες μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δύσοσμων ποδιών και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ιδρωμένων ποδιών. Οι κάλτσες, ειδικά εκείνες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απορροφούν τον ιδρώτα, μπορούν να απορροφήσουν τον ιδρώτα και να μειώσουν τις οσμές. Οι κάλτσες είναι επίσης εύκολο να αλλαχθούν και με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθούν οι οσμές που διαφορετικά μπορεί να παραμείνουν μέσα στα παπούτσια.

Συγκεκριμένα παπούτσια

Το να φορά κανείς παπούτσια που παρέχουν κάποια “αναπνοή” στα πόδια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ιδρώτα και υγρασίας. Εν αντιθέσει τα παπούτσια από πλαστικό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε δύσοσμα πόδια, επειδή δεν αναπνέουν και προάγεται η εφίδρωση των ποδιών.

Αλλαγή παπουτσιών και καλτσών

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήνουν χρόνο στα παπούτσια να στεγνώσουν πλήρως μεταξύ των διαστημάτων που τα φορούν για να βοηθήσουν στον περιορισμό των ιδιαίτερα δύσοσμων ποδιών. Το να φορούν ένα ζευγάρι παπούτσια τη μία ημέρα και ένα διαφορετικό ζευγάρι την επόμενη ημέρα, μπορεί να δώσει στα παπούτσια αρκετό χρόνο για να στεγνώσουν. Ίσως επίσης να επιθυμούν να έχουν ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες για να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εφίδρωσης και της μυρωδιάς.

Αντικατάσταση πάτων

Μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν τους πάτους των παπουτσιών τους με πάτους που μειώνουν την οσμή ή αντιβακτηριδιακούς πάτους. Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράσουν ένα αντιβακτηριδιακό ή απολυμαντικό σπρέι για να το χρησιμοποιήσουν στους πάτους. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι συνήθως τόσο αποτελεσματική όσο το να αφήσουν τους πάτους των παπουτσιών να στεγνώσουν πλήρως.

Απολέπιση των ποδιών

Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα scrub ή μια ελαφρόπετρα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από τα οποία αρέσκονται να τρέφονται τα βακτήρια. Όσοι έχουν ιδιαίτερα δύσοσμα πόδια μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιούν ελαφρόπετρα 2-3 φορές την εβδομάδα για να αποφύγουν τη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων. Πρέπει επίσης να πλένουν τα πόδια τους κάθε μέρα με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων των ποδιών.

Μούλιασμα με αλάτι

Οι ενυδατώσεις είναι δυνητικά χρήσιμες ως μέρος μιας ρουτίνας απολέπισης ή και από μόνες τους. Όσοι παρατηρούν δυσοσμία ποδιών μπορούν να ετοιμάσουν ένα μπολ ή μια μπανιέρα με ζεστό νερό και να διαλύσουν σε αυτό 1/2 φλιτζάνι άλατα, μουλιάζοντας τα πόδια για 10-20 λεπτά και, στη συνέχεια, να τα στεγνώσουν καλά.

Ενυδάτωση με ξύδι

Ένας άλλος τύπος ενυδάτωσης είναι η ενυδάτωση με ξύδι, στην οποία τα μπορεί κανείς να προσθέσει λίγο ξύδι (το μηλόξυδο και το λευκό ξύδι είναι και τα δύο κατάλληλα) σε μια μπανιέρα και να μουλιάσει τα πόδια για 15-20 λεπτά. Ωστόσο, η ενυδάτωση με ξύδι θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν κοψίματα, πληγές ή γρατζουνιές, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει τις ανοιχτές περιοχές του δέρματος.

Αντιιδρωτικό

Μια άλλη θεραπεία είναι το αντιιδρωτικό στα πόδια. Αν και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τις μασχάλες, το αντιιδρωτικό μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα της υπερβολικής εφίδρωσης στα πόδια.

Ιοντοφόρεση

Μια θεραπευτική επιλογή για άτομα με δύσοσμα πόδια είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ιοντοφόρεση. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει την παροχή ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος στο δέρμα μέσω νερού για 15-40 λεπτά, ανάλογα με τη συσκευή, ώστε να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης της εφίδρωσης των ποδιών.

Botox

Μια άλλη επιλογή είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης ή αλλιώς Botox. Ένας επαγγελματίας θα κάνει ένεση αυτού του φαρμάκου στα πόδια μέσω μιας μεθόδου που είναι γνωστή ως πελματιαία ένεση.

Ωστόσο, αυτές οι ενέσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνες και να μην είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή. Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως 3-4 μήνες θα χρειαστούν και επόμενες θεραπείες.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Botox για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης της μασχάλης.

Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό

Όποιοι εμφανίζουν ξαφνικά δυσοσμία ποδιών, θα πρέπει να ελέγξουν τα πόδια τους για ενδείξεις πληγών ή κοψίματος που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί. Μπορούν ακόμη να τοποθετήσουν έναν καθρέφτη στο πάτωμα και να εξετάσουν το κάτω μέρος των ποδιών για να αναζητήσουν τυχόν ανωμαλίες.

Όποιοι δουν σημάδια πληγών στα πόδια τους, θα πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό για να το αντιμετωπίσει αμέσως, ειδικά αν έχουν διαβήτη, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές. Το κοκκίνισμα, οι κόκκινες ραβδώσεις και το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης.

Εάν δεν έχουν σημάδια πληγών, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης δύσοσμων ποδιών. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υποφέρουν ή να αισθάνονται αμήχανα ως αποτέλεσμα των δύσοσμων ποδιών τους και θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική συμβουλή.

 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2021/12/29/kakosmia-ton-podion-se-ti-ofeiletai-pos-na-apallageis/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ