Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΓιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός: Τι έδειξαν έρευνες

Γιατί πονούν οι αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός: Τι έδειξαν έρευνες

Όταν αισθάνεστε ένα τσίμπημα στο γόνατό σας ή έναν πόνο στον ώμο σας καθώς πέφτει το βαρόμετρο, δεν είστε μόνοι. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύουν ότι ο πόνος στις αρθρώσεις τους επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.


Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχουν μερικές θεωρίες που μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ καιρού και πόνου στις αρθρώσεις.

Μια θεωρία είναι ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή η πίεση στο εσωτερικό των αρθρώσεων επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική πίεση έξω. Όταν μειώνεται η ατμοσφαιρική πίεση, μειώνεται και η πίεση στο εσωτερικό των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να διαστέλλονται ελαφρά και να ασκείται πίεση στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και φλεγμονή.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία μπορούν να επηρεάσουν το ιξώδες του ρευστού μέσα στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να κάνει τις αρθρώσεις να αισθάνονται πιο δύσκαμπτες και πιο επώδυνες.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πόνο αρθρίτιδας ένιωθαν περισσότερο πόνο τις ημέρες που υπήρχε πτώση της βαρομετρικής πίεσης. Και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με πόνο από οστεοαρθρίτιδα είχαν περισσότερο πόνο τις ημέρες που η θερμοκρασία και η υγρασία ήταν υψηλές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν βιώνουν όλοι πόνο στις αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός. Και ακόμα κι αν το κάνετε, ο πόνος είναι συνήθως προσωρινός και θα υποχωρήσει μόλις αλλάξει ο καιρός.

Έτσι, αν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις όταν αλλάζει ο καιρός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πόνος συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία και θα υποχωρήσει από μόνος του.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ