Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ μικρή, καθημερινή κίνηση για να μειώσεις την κακή χοληστερόλη

Η μικρή, καθημερινή κίνηση για να μειώσεις την κακή χοληστερόλη

Πώς να μειώσεις την κακή χοληστερόλη; Όλοι γνωρίζουμε πως ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, αλλά στην περίπτωση της χοληστερόλης δεν λειτουργεί. 


Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις; Πώς να μειώσεις την κακή χοληστερόλη; Αν προσπαθείς να διατηρήσεις τα επίπεδα σταθερά, τότε ίσως θέλεις να ενσωματώσεις στη διατροφή σου το αβοκάντο! Αυτό έδειξε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Penn State University.

Η κακή χοληστερόλη ταξινομήθηκε από τους συγγραφείς της μελέτης ως είτε οξειδωμένη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είτε μικρά, πυκνά σωματίδια LDL.

Η κακή χοληστερόλη περιορίζει τις αρτηρίες και την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Μετά τη διεξαγωγή μιας ελεγχόμενης μελέτης για τη διατροφή, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες.

Πώς να μειώσεις την κακή χοληστερόλη

Photo: unsplash/Thought Catalog

Σύμφωνα με επικεφαλής της μελέτης, οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα με οποιονδήποτε τρόπο, είχαν λιγότερα μικρά, πυκνά σωματίδια LDL από εκείνους που δεν καταναλώνουν αβοκάντο.

Συνεπώς, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν αβοκάντο στη διατροφή τους με υγιεινό τρόπο, όπως για παράδειγμα προσθέτοντάς το σε ψωμάκι του τοστ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αβοκάντο βοηθά στην εξάλειψη σωματιδίων LDL που έχουν οξειδωθεί μέσα στο σώμα. Αυτή η διαδικασία οξείδωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το ανθρώπινο σώμα.  Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η οξείδωση αποτελεί τη βάση για συνθήκες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Να σημειώσουμε πως προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι το αβοκάντο βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης ενδιαφέρονταν ειδικά αν το αβοκάντο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση των οξειδωμένων σωματιδίων LDL.

Έτσι, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 45 ενήλικα άτομα, τα οποία ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Κάθε ενήλικας ακολούθησε μια αρχική διατροφή δύο εβδομάδων, με βάση μια τυπική διατροφή στην Αμερική.

Αυτό συνέβη ώστε να ξεκινήσουν όλοι οι συμμετέχοντες την έρευνα με παρόμοια διατροφική «βάση».

πώς να μειώσεις την κακή χοληστερόλη

Pixabay

Στη συνέχεια, κάθε ενήλικας σε πέντε εβδομάδες ακολούθησε τρεις διαφορετικές διατροφές με τυχαία σειρά: δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά και δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιελάμβανε ένα αβοκάντο την ημέρα. Κατά τη συμπλήρωση της δίαιτας μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς αβοκάντο, οι συμμετέχοντες αντιστάθμισαν την έλλειψη αβοκάντο, τρώγοντας επιπλέον υγιή λίπη, σχεδιασμένα να μιμούνται την ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα αβοκάντο.

Μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας με το αβοκάντο, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένης χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με τις άλλες διατροφές.

Μετά την διατροφή με το αβοκάντο, οι ενήλικες εμφάνισαν ευεργετικά επίπεδα της αντιοξειδωτικής λουτεΐνης.

Μήπως να βάλεις το αβοκάντο στη διατροφή σου; Είναι και γευστικό!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/i-mikri-kathimerini-kinisi-gia-na-meioseis-tin-kaki-cholisteroli/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ