Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαι όμως υπάρχει δεύτερη εφηβεία και μπορεί «να σε βρει» ακόμα και...

Και όμως υπάρχει δεύτερη εφηβεία και μπορεί «να σε βρει» ακόμα και στα 40!

Έχεις ξανακούσει τον όρο: «Δεύτερη εφηβεία»; Πρόκειται για μια αργκό έκφραση η οποία δεν έχει να κάνει με την φάση της ωριμότητας του φύλου, δηλαδή η τυπική εφηβεία που όλοι γνωρίζουμε. Αφορά λοιπόν περισσότερο τις αλλαγές που μπορεί να συμβούν στους ανθρώπους στα 20, τα 30 και τα 40 τους. Κάτι που μαθαίνουμε από την καλή οι νέοι γονείς ότι η «πρώτη εφηβεία» είναι στα terrible twos, που πια οι έρευνες λένε ότι έχουν μετατραπεί στα terrible threes. Και τότε είναι που λέγαμε ό,τι αφού τα καταφέραμε τότε, η πραγματική εφηβεία, θα είναι παιχνιδάκι.


Τι είναι η δεύτερη εφηβεία;

Στα 20

Σπυράκια, αύξηση βάρους, ραγάδες, μαλλιά που δεν μεγαλώνουν με την ίδια ένταση. Όχι πάλι! Μόλις περάσαμε τα 13 και το πρώτο μεγάλο σοκ που έρχεται με όλες τις μαζεμένες αλλαγές. Περίοδος, σπυράκια, ραγάδες, αύξηση όρεξης, ψυχολογικές μεταπτώσεις και ένας άνθρωπος που του φταίνε όλοι. Εκεί στα 13 ξεκινά η Silent edition της ζωής μας.

 

Και πάνω που η ενηλικίωση δίνει τα κλειδιά στην ελευθερία στο να κατακτήσεις τον κόσμο, να σου ξανά οι αλλαγές στο σώμα.

Επιπλέον ας μην ξεχνάμε τα συναισθήματα! Το να είμαστε σε θέση να μπορούμε να εξηγήσουμε τα συναισθήματά μας είναι ένα skill στην κυριολεξία είμαστε σε θέση να το καταφέρουμε εκεί γύρω στα 26-27.

Στα 30

Στα 30 μπορεί να έρθει μια εγκυμοσύνη. Άλλες αλλαγές στα μαλλιά, στο δέρμα, στο βάρος. Άλλες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Το κολλαγόνο της επιδερμίδας αρχίζει σιγά σιγά και μας χαιρετά. Εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές, επίσης ίσως εμφανιστούν και οι πρώτες λευκές τρίχες. Σε κάποιες συνέβη και αυτό: Μπορεί να είχες σε όλη σου τη ζωή σπαστά μαλλιά και μετά τα 30 να έγιναν ολόισια. Οι ορμόνες κάνουν πάρτυ. Βασικά νομίζω ότι εμείς οι γυναίκες από τα 12 και μετά είμαστε μονίμως σε ένα πάρτι ορμονών.

Στα 40

Η εποχή της εμμηνόπαυσης. Βέβαια το όριο αυτό έχει ανοίξει πολύ πια και μπορεί να ξεκινήσει από τα 40 και να φτάσει μέχρι και τα 58. Η ελαστικότητα στο δέρμα σιγά σιγά χάνεται. Επίσης η ποσότητα του ασβεστίου μειώνεται στα οστά. Πάνω από 65% των γυναικών βιώνει τις ενοχλητικές εξάψεις. Τέλος, η αύξηση βάρους είναι κάτι που σημειώνεται συχνά σε αυτές τις ηλικίες.

θυμός στο παιδί

Unsplash/ Maria Lysenko

Είναι η φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης

Είναι εντελώς φυσιολογικό και μέρος του να μεγαλώνεις και να ωριμάζεις. Η αλήθεια είναι ότι πια οι άνθρωποι μεγαλώνουμε καλά. Υπάρχουν και οι πόροι και τα μέσα να ζούμε μια καλή ζωή. Η επιστήμη, η ιατρική και οι τεχνολογίες έχουν συντελέσει στο να μεγαλώνουμε καλά.

Μπορείς φυσικά να προετοιμαστείς από νεαρή ηλικία για την επόμενη φάση. Αν δεν ξεβάφεσαι στα 20 το βράδυ που γυρνάς από το κλαμπ, αν δεν φοράς αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο, δεν πίνεις νερό, δεν φροντίζεις στα 20 στα 30+ και στα 40, θα δεις αυτά τα αποτελέσματα στο δέρμα και το σώμα σου.

Δεν μπορoύμε να είμαστε πάντα νέοι και όλοι κάποτε θα πεθάνουμε, το θέμα είναι να καταφέρουμε να παρατείνουμε όσο μπορούμε αυτήν την ημερομηνία, φροντίζοντας να επιλέγουμε αυτόν τον τρόπο ζωής που θα μας πάει προς τα εκεί.

 

Tags : Health

Λαμπρινή Λαδά 13 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/health/ti-einai-i-deyteri-efiveia-3-vasika-sta/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ