Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜελέτη: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο για κατάθλιψη

Μελέτη: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο για κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνες που δεν λαμβάνουν. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά (CHC) είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους αντισύλληψης. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος για τα έφηβα κορίτσια – μεταξύ 15-19 ετών – που διέτρεχαν 80 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο.


Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μελέτησε τα δεδομένα από περισσότερες από ένα εκατομμύριο Δανέζες που γεννήθηκαν μεταξύ 1998-2013. Μελετήθηκαν δεδομένα από το 1995-2015 για τον εντοπισμό τυχόν διαγνώσεων κατάθλιψης σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων.

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να αναπτύξουν κατάθλιψη, με διπλάσιο κίνδυνο να αναφέρουν μετά από τρεις μήνες χρήσης.

Ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος για τις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά μόνο με προγεστίνη, με 34 τοις εκατό κίνδυνο να αναφέρθηκε σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά.

Ο Δρ Ντέιβιντ Σίμονσεν, επικεφαλής ερευνητής της έρευνας, πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα πριν προχωρήσουν σε αντισυλληπτικά.

«Η ουσία της μελέτης μας είναι ότι οι γυναίκες και οι γιατροί τους πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, ειδικά στους εφήβους. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να αποφύγουμε τα ορμονικά αντισυλληπτικά, αλλά μάλλον για να γνωρίζουμε τις παρενέργειες και, αν χρειαστεί, να αναζητήσουμε βοήθεια», είπε.

Ωστόσο, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης που σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η λήψη τους προκαλεί κατάθλιψη, καθώς άλλοι παράγοντες όπως το άγχος και ο τρόπος ζωής θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο.

Η Hanna Elisabethy, γυναικολόγος και μαιευτήρας, πιστεύει ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η λήψη αντισυλληπτικών προκαλεί στην πραγματικότητα κατάθλιψη», είπε. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα και να εντοπίσουμε παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά».

Η έρευνα έχει ρίξει φως στον πιθανό κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά. Αν και είναι σημαντικό για τις γυναίκες να γνωρίζουν αυτόν τον κίνδυνο, είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η λήψη αντισυλληπτικών προκαλεί άμεσα κατάθλιψη και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ