Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑυξάνει τον κίνδυνο άνοιας η μοναξιά των ηλικιωμένων;

Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας η μοναξιά των ηλικιωμένων;

Λέγεται εδώ και πολύ καιρό ότι η μοναξιά μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η μοναξιά σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, παρακολούθησε μια ομάδα ανθρώπων άνω των 60 ετών για έξι χρόνια. Εκείνοι που ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης από εκείνους που δεν το έκαναν.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μοναξιάς φάνηκαν να είναι σωρευτικά. Δηλαδή, όσο περισσότερο αισθανόταν κάποιος μόνος, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος άνοιας.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς η μοναξιά μπορεί να συμβάλει στην άνοια. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης εικάζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που τον καθιστούν πιο ευάλωτο στην ασθένεια.

Η μοναξιά είναι ένα κοινό πρόβλημα στα γηρατειά. Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 60 ετών λέει ότι συχνά νιώθει μοναξιά. Και θα γίνει πιο συνηθισμένο καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Η νέα μελέτη παρέχει έναν ακόμη λόγο για την αντιμετώπιση της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών συλλόγων, ομάδων υποστήριξης και κοινοτικών προγραμμάτων.

Εάν αισθάνεστε μοναξιά, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και συντροφιά.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ