Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚατάλαβες τώρα γιατί η αξία σου δεν εξαρτάται από τον τίτλο σου;

Κατάλαβες τώρα γιατί η αξία σου δεν εξαρτάται από τον τίτλο σου;

Έχεις καταλάβει τι ορίζει την αξία σου; Εντυπωσιάζονται οι άνθρωποι με τις μεγάλες θέσεις, με τους τίτλους, με τους διευθυντάδες, με τα κουστούμια και τις τσάντες τις ακριβές. Με τις αυτοκινητάρες που είναι παρκαρισμένες κάτω από το σπίτι. Εντυπωσιάζονται με εκείνους που έχουν τους τίτλους και σκάει η είδηση ότι αυτός που θαύμαζες και θεωρούσες ταλαντούχο και κάτι σημαντικό, δεν ήταν σημαντικός, ήταν ένας τιποτένιος που έβλεπε βίντεο με παιδιά να βιάζονται. Τι να τις κάνω τις γραβάτες σου και τους τίτλους, όταν το μυαλό σου είναι τόσο άρρωστο;


Τι ορίζει την αξία σου;

Πώς θα γίνει να ξεχωρίσεις το επαγγελματικό σου καπέλο από κείνο της υπόλοιπης ζωής σου; Δεν είσαι το επάγγελμά σου, ο τίτλος σου, η θέση σου. Όταν σχολάσεις απο το ωράριό σου είσαι ένας άνθρωπος με τα προτερήματα και τα ελαττώματα σου.

 

Βλέπεις έναν άνθρωπο που φοράει μια στολή για παράδειγμα και είναι λες και τον έχουν φουσκώσει από υπερηφάνεια. Με το που βγάλει τη στολή του, γίνεται ένας κανονικός άνθρωπος. Όλη του η δύναμη είναι η στολή του, σαν τον Μπάτμαν ένα πράγμα. Ο Μπάτμαν άλλωστε δεν έχει δικές του σούπερ δυνάμεις παρά μόνο τα γκάτζετ του.

δώσε εξουσία σε κάποιον

Pexels

Το πακέτο δεν λέει τίποτα από μόνο του

Το γεγονός ότι θα πας στο Προεδρικό Μέγαρο με γραβάτα και παπούτσια δετά ή πέδιλα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Δεν εξαρτάται η αξία σου από τις στυλιστικές σου επιλογές και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν με εντυπωσιάζει αν οδηγείς Ferrari ή Fiat punto, δεν με νοιάζει αν είσαι CEO ή ο θυρωρός ή σερβιτόρος.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξία ανεξαρτήτως του «πακέτου που έχουν». Το πακέτο σου δεν σε κάνει περισσότερο άνθρωπο. Άνθρωπος δηλαδή χωμάτινος, φθαρτός γιατί στο τέλος της ημέρας το ξεχνάμε αυτό, ότι μια μέρα θα φύγουμε από εδώ και ότι είμαστε περαστικοί.

Σκέψου όμως αν εσύ με τις γραβάτες και τις ακριβές τσάντες ταυτόχρονα βοηθάς τους άλλους να αναπνεύσουν καλύτερα πόσους πόντους ανθρωπιάς λαμβάνεις χάρη σ’ αυτό σου το χαρακτηριστικό.

Όταν το μέσα συμβαδίζει με το έξω

Όσο αυξάνονται οι θέσεις συχνά μεγαλώνει και η έπαρση. Νομίζουμε ότι κάποιοι είμαστε. Όμως αν το μέσα βασίζεται μόνο στους τίτλους και την εικόνα χάνεται η ισορροπία. Δεν αισθάνεσαι ολοκλήρωση και μοιάζουν όλα μάταια. Και τότε λες: «Γιατί δεν νιώθω ευτυχία ενώ τα έχω όλα»;

Πώς θα βρω την αξία μου

Για να την βρεις την αξία σου, πρέπει να είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι σε όλα αυτά που «πιάνεσαι» σήμερα και θεωρείς ότι είσαι κάποιος δεν είναι αυτά που σε καθορίζουν. Τι είναι αυτό που σε καθορίζει;

  • Τι είναι αυτό που σε κάνει ξεχωριστό (χαρίσματα, προσωπικότητα, ικανότητες)
  • Από τη μέρα που ήρθες στη ζωή ποια είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματά σου;
  • Τι κάνω καλά;
  • Τι είναι αυτό που με κάνει γοητευτικό;

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις ποια συναισθήματα σου γεννήθηκαν; Ποιες νέες πεποιθήσεις αναδύθηκαν; Υπάρχει κάποια πεποίθηση που βλέπεις ότι δεν είναι λειτουργική και δε σε βοηθά να εξελιχθείς.

Και αν σήμερα ξύπναγες δίχως τίποτα

Κάνε το σενάριο ότι σήμερα ξυπνούσες σε έναν άλλο κόσμο. Γυμνός από τίτλους, ανέσεις, υλικά πράγματα, ανθρώπους. Τι θα γινόταν. Ποια θα είναι εκεί η αξία σου; Τι θα είσαι δίχως τους τίτλους, τα κουστούμια σου, τα αυτοκίνητα; Τότε μόνο θα καταλάβεις ποιος είσαι πραγματικά.

Μη θαρρείς ότι αυτό το σενάριο είναι τόσο ουτοπικό. Ένα δευτερόλεπτο πολλές φορές είναι αρκετό να καταστραφεί μια στρωμένη ζωή.

 

 

Tags : Feature

Λαμπρινή Λαδά 3 November 2022

Πηγή: https://ipop.gr/mentoring/echeis-vrei-ti-orizei-tin-axia-soyo-titl/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ