Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠόσος καφές είναι too much; Μια έρευνα έχει την απάντηση!

Πόσος καφές είναι too much; Μια έρευνα έχει την απάντηση!

Στην τέταρτη ή πέμπτη επίσκεψή σου στην κουζίνα του γραφείου για καφέ, αρχίζεις ν’ αναρωτιέσαι: Πόσο καφές θεωρείται too much; Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας επεδίωξε να ερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Λοιπόν, πόσος καφές είναι επικίνδυνος για την υγεία μας; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το όριο στην ποσότητα καφέ που πρέπει να κρατάμε είναι εκπληκτικά υψηλό: Αν καταναλώνουμε κάτω από έξι φλιτζάνια την ημέρα, η κατανάλωση καφεΐνης είναι απίθανο να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς μας!


Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 347.077 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών. Επίσης, εξέτασαν το γονίδιο CYP1A2 που μεταβολίζει την καφεΐνη για να διαπιστώσουν εάν αυτοί που έχουν το γονίδιο θα μπορούσαν να πίνουν περισσότερη καφεΐνη με μεγαλύτερη συχνότητα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Μετά από έξι φλιτζάνια καφέ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης άρχισε να αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση πάνω από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 22%, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όσοι είχαν το γονίδιο που μεταβολίζει την καφεΐνη διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να πίνουν περισσότερο καφέ, αλλά πόσο παραπάνω καφέ να πιεις μέσα σε μια μέρα;;

Η ερευνήτρια Elina Hyppönen δήλωσε πως οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι εάν πίνεις πολύ καφέ, μπορεί να νιώσεις δυσφορία, ευερεθιστότητα ή ίσως ακόμη και ναυτία κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη βοηθά το σώμα μας να δουλεύει γρηγορότερα, αλλά είναι επίσης πιθανό να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να έχεις φτάσει στο δικό σου όριο για την κατανάλωση καφεΐνης.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, μια γνωστή συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης. Έτσι, προτείνει πως για να διατηρήσουμε υγιή την καρδιά μας, θα πρέπει να περιορίσουμε την ημερήσια κατανάλωση καφέ σε λιγότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα, με βάση τα δεδομένα της μελέτης, καθώς τα έξι φλιτζάνια ήταν το σημείο όπου η καφεΐνη άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους συμμετέχοντες.

Γι’ αυτό μην σε πιάνει πανικός ότι πίνεις πολύ καφέ (εκτός εάν όντως το παρακάνεις!) γιατί, άλλωστε, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες, ο καφές έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/posos-kafes-einai-too-much-mia-ereyna-echei-tin-apantisi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ