Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣκυλιά μαλτέζ: Τα μυστικά για την καλύτερη φροντίδα του αγαπημένου μας κατοικίδιου

Σκυλιά μαλτέζ: Τα μυστικά για την καλύτερη φροντίδα του αγαπημένου μας κατοικίδιου

Ο σκύλος αποτελεί ένα από τα πιο κοινά κατοικίδια ζώα και παράλληλα θεωρείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα ζώα έχουν την τάση να δένονται συναισθηματικά με τον άνθρωπο και τούμπαλιν. Μια από τις πιο γνωστές ράτσες σκύλων είναι τα μαλτέζ, καθώς είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικα και φιλικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για τη σωστή φροντίδα οποιουδήποτε σκύλου, και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ράτσες μεγέθους παιχνιδιού όπως είναι τα μαλτέζ. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές συμβουλές για την σωστή φροντίδα των μαλτέζ που πρέπει να ακολουθεί κάθε ιδιοκτήτης για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη υγεία, άνεση, ασφάλεια και ευτυχία τους.


Προσέχουμε την τροφή που του δίνουμε

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για την σωστή φροντίδα για τα μαλτέζ είναι η τροφή, αφού αυτά που τρώει το σκυλάκι μας θα επηρεάσουν την υγεία του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο μέλλον. Ένα σκυλί ράτσας μαλτέζ πρέπει να έχει τα οφέλη της ποιοτικής τροφής και των λιχουδιών για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, να τροφοδοτεί το μικρό του σώμα, να διατηρεί ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να διατηρεί έναν ισορροπημένο μεταβολισμό.

Αυτή η φυλή πρέπει επίσης να κρατηθεί μακριά από τις βλαβερές συνέπειες των κατώτερων τροφίμων. Μια μεγάλη ανησυχία είναι τα πρόσθετα. Αυτό περιλαμβάνει τεχνητές χρωστικές, συντηρητικά και αρώματα.
Αυτά μπορεί να είναι πολύ σκληρά τόσο για το γαστρεντερικό σύστημα όσο και για το δέρμα και το τρίχωμα.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ζυγίζουμε τις επιλογές που έχουμε για να ταΐσουμε το μαλτεζάκι μας και να του δίνουμε το καλύτερο δυνατό φαγητό, τόσο για τα κύρια γεύματα του όσο και για τις λιχουδιές. Η κροκέτα και τα σνακ χωρίς πρόσθετες ουσίες είναι πολύ καλές επιλογές.

Φροντίζουμε τα δόντια του

Αυτή είναι μια συμβουλή φροντίδας που αγνοείται από πάρα πολλούς ιδιοκτήτες και συχνά έχει τρομερές συνέπειες. Οι κυνόδοντες δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους όσον αφορά την πλάκα που παράγεται συνεχώς. Προσκολλάται στα δόντια και αρχίζει να σκληραίνει σε πέτρα σε μόλις 3 ημέρες. Εάν δεν αφαιρείται σωστά και καλά σε τακτική βάση, καταστρέφει το σμάλτο. Εισχωρεί επίσης κάτω από τη γραμμή των ούλων για να καταστρέψει τα δόντια.

Το μάσημα των παιχνιδιών παρέχει μόνο οριακό καθαρισμό και δεν είναι κοντά σε αυτό που χρειάζεται για τη σωστή στοματική υγιεινή. Η τερηδόνα που παρατηρείται στους κυνόδοντες είναι ένα επώδυνο και μερικές φορές θανατηφόρο ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, χαλαρά δόντια, απώλεια δοντιών, ακόμη και σήψη. Και φυσικά, η κακή αναπνοή είναι ένα κοινό πρόβλημα όταν υπάρχει έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας.

Ωστόσο, με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα για τα μαλτέζ, μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε με μια οδοντόβουρτσα κατάλληλου μεγέθους και μια αποτελεσματική οδοντόκρεμα για σκύλους βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου μας. Παρόλα αυτά, επειδή είναι αρκετά δύσκολη η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω το ότι τις περισσότερες φορές δεν κάθονται τα σκυλάκια. Γι’ αυτό μια καλή λύση είναι ένα οδοντικό σπρέι που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την καθαριότητα των δοντιών.

φροντίδα για τα μαλτέζ

Η βόλτα είναι πολύ σημαντική

Μπορεί τα μαλτέζ να είναι παιχνιδιάρικα και ιδιαίτερα κινητικά μέσα στο σπίτι, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η βόλτα σε υπαίθριο χώρο κάνει καλό στην υγεία του. Ένα σκυλί ράτσας μαλτέζ θα πρέπει ιδανικά να κάνει δύο βόλτες 20 έως 30 λεπτών την ημέρα, με γρήγορο ρυθμό είτε είναι κουτάβι ή ενήλικο σκυλί.

Η διαρκής, χαμηλής έντασης κάρδιο άσκηση όπως αυτή έχει πολλά οφέλη. Διατηρεί την καρδιά υγιή, ρυθμίζει το μεταβολισμό, είναι καλή για το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι εξαιρετική για τη διατήρηση των αναλογιών των μυών που είναι όλα σημαντικά για τη σωματική υγεία. Επιτρέπει επίσης σε έναν σκύλο να εμπλακεί στις κυνικές του αισθήσεις και τον βοηθά να απελευθερώσει τη δεσμευμένη ενέργεια, που είναι και τα δύο σημαντικά για τη συναισθηματική υγεία.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να τηρούμε ένα πρόγραμμα για την βόλτα του αγαπημένου μας φίλου και να μην το παραμελούμε. Εξάλλου, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι όπως εμείς έχουμε ανάγκη να βγαίνουμε έξω από το σπίτι, έτσι και τα σκυλιά έχουν την ίδια και περισσότερη.

Κάνουμε κτηνιατρικό έλεγχο

Οι περισσότεροι, πηγαίνουμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο μόνο αν έχει κάποια ασθένεια ή κάποιον τραυματισμό. Αυτό όμως είναι λάθος. Όλοι οι ενήλικοι σκύλοι πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις ευεξίας μία φορά το χρόνο και οι ηλικιωμένοι 8 ετών και άνω χρειάζονται γηριατρικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζουμε εάν πηγαίνει καλά η υγεία του σκύλου μας και να εντοπίζουμε τυχόν προβλήματα νωρίς.

Αυτές οι εξετάσεις αποτελούνται από πλήρη φυσική εξέταση, έλεγχο ζωτικών στοιχείων του σκύλου, εξέταση κοπράνων, ανάλυση ούρων, οπτική εξέταση δέρματος, τριχώματος, ποδιών, αυτιών, ματιών, μύτης και στόματος και συχνά έλεγχο των αρθρώσεων συμπεριλαμβανομένων των γονάτων και των γοφών.

Η ανάγκη για εμβολιασμούς θα συζητηθεί και πρέπει πάντα να ακούμε τις συμβουλές του κτηνιάτρου για τον ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό. Τέλος, είναι αναγκαίο στην επίσκεψή μας στον κτηνίατρο να συζητάμε για θέματα διατροφής και άσκησης που θα προστατέψουν το μαλτεζάκι μας από τυχόν προβλήματα.

Πηγή: https://ipop.gr/pets/skylia-maltez-ta-mystika-gia-tin-kalyt/?fbclid=IwAR3bgFZooyoI37EapP-_FfVVMn29W4-Fn1QlC0hOVDCBPQl7EpTLQvSq6fg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ