Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΝευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το...

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει το νου μας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα νευροεπιστημόνων, η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να αλλάξει σημαντικά το μυαλό μας. Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη άνοιξε την πόρτα σε νέες σφαίρες κατανόησης της σχέσης μεταξύ του σώματος και του μυαλού μας και του τρόπου με τον οποίο συνεργάζονται και τα δύο για να επηρεάσουν τη συνολική μας ευημερία.


Έρευνα που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο μελέτησε τις επιπτώσεις της βαθιάς αναπνοής στον εγκέφαλο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμμετείχαν σε ασκήσεις που επικεντρώθηκαν στην εισπνοή και την εκπνοή αργά και βαθιά σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας MRI και της χαρτογράφησης του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις των ασκήσεων βαθιάς αναπνοής στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι αυτοί οι εγκεφαλικοί χάρτες έδειχναν το ίδιο είδος αλλαγών στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων σαν να είχαν υποβληθεί σε διαλογισμό επίγνωσης.

Αυτό ήταν καθοριστικό, καθώς αποδεικνύει ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί να έχει θετική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας. Η βαθιά αναπνοή έχει τη δύναμη να μειώσει το άγχος, να απελευθερώσει την ένταση και να καθαρίσει το μυαλό μας. Όταν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να ενεργήσουμε με βάση τα φυσικά σημάδια του στρες, όπως η γρήγορη αναπνοή και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βαθιά αναπνοή για να επικεντρωθούμε και να γειωθούμε.

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως παρασυμπαθητική διέγερση και μπορεί να βοηθήσει να καταλύσει την απόκριση χαλάρωσης. Αυτή είναι μια φυσιολογική απόκριση κατά την οποία το σώμα μετατοπίζεται σε μια κατάσταση ξεκούρασης εγρήγορσης. Μια τακτική πρακτική βαθιάς αναπνοής μπορεί να μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε αυτή την απόκριση χαλάρωσης πιο γρήγορα και με ακρίβεια.

Η έρευνα που διεξήχθη από τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern μας έδωσε μια ανεκτίμητη κατανόηση της δύναμης που έχει η βαθιά αναπνοή στην ψυχική και συναισθηματική υγεία μας. Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη εικόνα αυτής της σχέσης μεταξύ της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας, μπορούμε να αρχίσουμε να εκτιμούμε καλύτερα την απίστευτη δύναμη που έχει η βαθιά αναπνοή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ