Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤα συμπτώματα και η πιο κοινή αιτία του μεσοθηλιώματος

Τα συμπτώματα και η πιο κοινή αιτία του μεσοθηλιώματος

Το μεσοθηλίωμα είναι μια μορφή καρκίνου που ανακαλύπτεται όλο και πιο συχνά σε ηλικιωμένους άνδρες. Η πιο κοινή αιτία του μεσοθηλιώματος είναι η έκθεση στον αμίαντο και επηρεάζει τη μεμβράνη πολλών από τα πιο ζωτικά εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες και η καρδιά. Το μεσοθηλίωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί επειδή παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με πολλές άλλες πιο κοινές ασθένειες.


Η πιο κοινή μορφή μεσοθηλιώματος ονομάζεται μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Αυτός ο τύπος μεσοθηλιώματος αντιπροσωπεύει το 75% όλων των περιπτώσεων μεσοθηλιώματος. Το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα επηρεάζει την επένδυση των πνευμόνων και έχει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, βήχα, δυσκολίες στην αναπνοή και στην κατάποση, δύσπνοια, συριγμό και απώλεια βάρους. Αυτά τα συμπτώματα ισχύουν για πολλές λιγότερο σοβαρές ασθένειες, αλλά οποιοσδήποτε έχει σημάδια αυτών των συμπτωμάτων συνιστάται να συμβουλευτεί το γιατρό του το συντομότερο δυνατό.

Μια λιγότερο κοινή μορφή μεσοθηλιώματος είναι το περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα και αυτή η μορφή καρκίνου επηρεάζει την κοιλιά. Ο ιστός που καλύπτει την κοιλιά ονομάζεται περιτόναιο και αυτό είναι που επηρεάζεται. Το περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα αποτελεί το 20% όλων των περιπτώσεων μεσοθηλιώματος. Τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος του περιτοναίου είναι απώλεια βάρους, κοιλιακοί πόνοι, απώλεια όρεξης, αδυναμία, ναυτία και κοιλιακό πρήξιμο. Αυτά τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο σοβαρά καθώς αναπτύσσεται ο καρκίνος.

Όσοι εκτίθενται στον αμίαντο ή έχουν εκτεθεί έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν μεσοθηλίωμα. Είναι σημαντικό το μεσοθηλίωμα να διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Όσο νωρίτερα ανακαλυφθεί, τόσο πιο πιθανό είναι η θεραπεία να είναι επιτυχής.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ