Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒασικά λάθη υγιεινής που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε

Βασικά λάθη υγιεινής που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε

Προκειμένου να είμαστε υγιείς δεν πρέπει απλώς να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες, αλλά πρέπει να το κάνουμε και με συγκεκριμένο τρόπο. Βασικά λάθη υγιεινής που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε.


Διαφορετικά, αν δεν ακολουθούμε σωστά τους κανόνες, δεν θα έχουν την ίδια επίδραση στην υγεία μας. Ίσως να μη γνωρίζεις τον σωστό τρόπο ή να μη γνωρίζεις πως ορισμένα πράγματα και τακτικές που ακολουθείς είναι λάθος. Και τα κάνεις σε καθημερινή βάση.

Βασικά λάθη υγιεινής που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε

 Κάνουμε μπάνιο πολύ, πολύ συχνά

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το κάνεις μπάνιο πολύ συχνά είναι το ίδιο κακό με το να κάνεις μπάνιο σπάνια. Σύμφωνα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όταν κάνεις συχνά μπάνιο, το δέρμα σου γίνεται ξηρό κι αυτό επιτρέπει στα μικρόβια εύκολα να διεισδύσουν στο σώμα μέσω αυτών των πληγών. Οι ειδικοί συνιστούν να μην κάνεις μπάνιο πάνω από μια φορά την ημέρα.

λάθη υγιεινής

unsplash/Karla Alexander

Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν πας τουαλέτα

Τα βακτήρια υπάρχουν όχι μόνο στην τουαλέτα αλλά σε όλο το σπίτι. Κι αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχεις πλύνει τα χέρια σου για αρκετή ώρα, τα βακτήρια υπάρχουν στα χέρια σου. Κι όταν επισκέπτεσαι την τουαλέτα, αυτά τα μικρόβια γίνονται πολύ επικίνδυνα.

Γι΄αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου πριν πας τουαλέτα αλλά και μετά.

Κατά πόσο ακολουθείς τους κανόνες υγιεινής και τι μαρτυρούν για σένα;

Πατάς το καζανάκι με τα δάχτυλα

Η τουαλέτα ίσως είναι το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι. Παρατηρήσεις έχουν δείξει πως ακόμη και μετά από 90 λεπτά απ’ το καζανάκι, δεκάδες σταγονίδια με βακτήρια είναι ακόμα στην επιφάνεια. Επομένως, προσπάθησε να πατάς το καζανάκι όχι με το δάχτυλο αλλά με την πίσω μεριά του. Και αν είσαι σε δημόσια τουαλέτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χαρτί για να το κάνεις.

Και πάντα να μην ξεχνάς να πλύνεις τα χέρια σου μετά!

λάθη υγιεινής

Κοιμάσαι στο ίδιο μαξιλάρι για πολύ καιρό

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξες μαξιλάρι; Τα μαξιλάρια από φτερά ή βαμβάκι αποτελούν τον παράδεισο για τα ακάρεα σκόνης και τη μούχλα.

Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να κινηθούν στο πρόσωπο ενός ατόμου και να προκαλέσουν μια σειρά από δερματικές παθήσεις. Μια μελέτη αναφέρει ότι τα ακάρεα σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, οι οποίες προκαλούν ρινική συμφόρηση, πρήξιμο και ερεθισμό των άνω αναπνευστικών διόδων.

Αντικατέστησε το μαξιλάρι σου και μην ξεχνάς να το πλένεις συχνά.

Πλένεις το πρόσωπό σου με σαπούνι

λάθη υγιεινής

Pexels

Αρκετοί άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν πως με το να πλένουν το πρόσωπό τους με σαπούνι δύο φορές την ημέρα, το κρατούν καθαρό και αποφεύγουν τα σπυριά.

Στην πραγματικότητα, το σαπούνι κλείνοντας τους πόρους δημιουργεί ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό. Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν ότι το σαπούνι δεν προοριζόταν αρχικά για το πρόσωπο. Όταν το χρησιμοποιείς, καταστρέφεις το προστατευτικό φράγμα και διαταράσσεις το επίπεδο pH του δέρματός σου.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/vasika-lathi-ygieinis-poy-prepei-na-stamatisoyme-na-kanoyme/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ