Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓενικάΝέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια

Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει ριζικά τη χρόνια ρινόρροια

Λύση επιλογής είναι πλέον για τους Ω.Ρ.Λ η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου για την αντιμετώπιση της χρόνιας ρινόρροιας και της αλλεργικής ρινίτιδας, όπου αποτυγχάνει η θεραπευτική αγωγή!


Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο 29th Gongress of European Rhinologic Society,  που πραγματοποιήθηκε 18 με 20 Ιουνίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, αποδεικνύουν πως η μέθοδος αυτή είναι πλέον ασφαλής, ενώ αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνια ρινόρροιας και της αλλεργικής ή μη ρινίτιδας.

«Η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου είναι σύντομη, εύκολη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση» αναφέρει ο διακεκριμένος Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής Α’ Ω.Ρ.Λ κλινικής Παίδων & Ενηλίκων του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο και προσθέτει.

«Η βασική διαδικασία είναι η επιλεκτική κοπή δεσμίδων νεύρων στο επίπεδο του σφηνοπαλατινικού τρήματος (SPF) με ενδοσκοπική διαρινική προσέγγιση. Η απονεύρωση του ρινικού βλεννογόνου τον καθιστά αδιάφορο σε οποιοδήποτε είδος αντίδρασης αλλεργικής ή μη».

Όπως είναι γνωστό η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, συμβάλλει σε χαμένο ή μη παραγωγικό χρόνο στο σχολείο ή στην εργασία, σε διαταραγμένο τρόπο ύπνου και σε υπνηλία την ημέρα.

Η ρινίτιδα ορίζεται κλινικά ως η εμφάνιση δύο ή περισσότερων συμπτωμάτων πρόσθιας ή οπίσθιας ρινόρροιας, φτερνίσματος, ρινικής απόφραξης και/ή κνησμού της μύτης κατά τη διάρκεια δύο ή περισσότερων διαδοχικών ημερών για περισσότερο από 1 ώρα τις περισσότερες ημέρες.

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ η αλλεργική ρινίτιδα διαγιγνώσκεται όταν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από έκθεση σε αλλεργιογόνο το οποίο οδηγεί σε αντίδραση, που προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη IgE.

Ο ερεθισμός των νεύρων προκαλεί φτάρνισμα και φαγούρα. Η απώλεια της ακεραιότητας του βλεννογόνου προκαλεί ρινόρροια και η αγγειακή εμπλοκή οδηγεί σε απόφραξη της μύτης.

Οι ιατρικές μέθοδοι είναι συμπωματικά αποτελεσματικές σε ήπιες περιπτώσεις, με προσωρινή ανακούφιση και αντιμετωπίσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Όταν όμως αποτυγχάνουν η νευρεκτομή του οπίσθιου ρινικού νεύρου είναι αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 15-30% του πληθυσμού υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και το μέσο κόστος ανά περιστατικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία της φτάνει τα 600 δολάρια!

Το κόστος περιλαμβάνει την θεραπεία αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο συνολικά.

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ