Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΗ δυτική διατροφή ευθύνεται για την παγκόσμια εξάπλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Η δυτική διατροφή ευθύνεται για την παγκόσμια εξάπλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Η δυτική διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που είναι κοινό στις ανεπτυγμένες χώρες. Χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επεξεργασμένων δημητριακών και ποτών με ζάχαρη. Αυτή η δίαιτα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.


Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια ομάδα διαταραχών κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και όργανα. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Η δυτική διατροφή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 1. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή πρόσληψη φλεγμονωδών τροφίμων από τη δυτική διατροφή, όπως η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση και να προάγουν τη φλεγμονή.

Δεν υπάρχει δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους για αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η αποφυγή επεξεργασμένων και ζαχαρούχων τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ