Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΔιαβήτης: Δημητριακά και ψάρια σώζουν τους ασθενείς

Διαβήτης: Δημητριακά και ψάρια σώζουν τους ασθενείς

Η δίαιτα για την πρόληψη του διαβήτη δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet Diabetes & Endocrinology» έδειξε τώρα ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά και ψάρια μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.


Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το κριθάρι και η σίκαλη, καθώς και τα ψάρια, είναι ήδη γνωστό ότι είναι υγιεινές τροφές. Περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ουσίες που κάνουν καλό στην υγεία μας. Για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Τα ψάρια, από την άλλη πλευρά, είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για μια υγιή καρδιά και κυκλοφορία.

Η νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 135.000 ανθρώπων από 21 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 7.000 από αυτούς εμφάνισαν διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα ψάρια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια βοηθούν να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας υπό έλεγχο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη. Αυτά είναι καλά νέα για τα άτομα που κινδυνεύουν από τη νόσο, καθώς σημαίνει ότι η πραγματοποίηση κάποιων απλών αλλαγών στη διατροφή τους μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία τους.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ