Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν το ήξερες: Αυτό είναι το μυστικό συστατικό που θα σε βοηθήσει...

Δεν το ήξερες: Αυτό είναι το μυστικό συστατικό που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το νερό είναι ένα πολύτιμο συστατικό που συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Ωστόσο, παρόλο που γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού, πολλοί από εμάς δεν πίνουμε την σωστή ποσότητα κατά την διάρκεια της ημέρας. Η επαρκής κατανάλωση νερού συμβάλει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού και στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος και βοηθάει στην καλύτερη πέψη τον τροφών. Μια άλλη λειτουργία, που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε ή να μην είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους με πολλούς τρόπους.


 

Το πόσιμο νερό μπορεί να σε κάνει να κάψεις περισσότερες θερμίδες

Σύμφωνα με μελέτες, το πόσιμο νερό αυξάνει την ποσότητα των θερμίδων που καίμε, η οποία είναι γνωστή ως ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας. Στους ενήλικες, η ενεργειακή δαπάνη κατά την ανάπαυση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται κατά 24-30% μέσα σε 10 λεπτά από την κατανάλωση νερού. Αυτό διαρκεί τουλάχιστον 60 λεπτά. Υποστηρίζοντας αυτό, μια έρευνα που βασίστηκε σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά βρήκε αύξηση 25% στην ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας μετά την κατανάλωση κρύου νερού. Παράλληλα, η μελέτη αυτή εξέτασε την επίδραση που θα έχει ο οργανισμός από την κατανάλωση 0,5 λίτρου νερού καθημερινά.

 

Ακόμα, μια άλλη έρευνα που βασίστηκε σε υπέρβαρες γυναίκες εξέτασε τα αποτελέσματα της αύξησης της πρόσληψης νερού σε πάνω από 1 λίτρο την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο 12 μηνών, αυτό είχε ως αποτέλεσμα 2 επιπλέον κιλά απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι αυτές οι γυναίκες δεν έκαναν καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής τους εκτός από το να πίνουν περισσότερο νερό, αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται εντυπωσιακά.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν το νερό είναι κρύο. Όταν πίνουμε κρύο νερό, το σώμα μας χρησιμοποιεί επιπλέον θερμίδες για να ζεστάνει το νερό μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι λοιπόν, λόγω του ότι χάνουμε θερμίδες, το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους.

το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους

Unsplash

Η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα μειώνει την όρεξη

Πολλές φορές μας έχει συμβεί να καταναλώσουμε μια ποσότητα νερού πριν από το φαγητό, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να μην έχουμε όρεξη να φάμε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από μελέτες που έγιναν σε ηλικιωμένους, η κατανάλωση νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 2 κιλά σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Παράλληλα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε με μεσήλικες υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες που έπιναν νερό πριν από κάθε γεύμα, έδειξε ότι έχασαν 44% περισσότερο βάρος, σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν έπινε περισσότερο νερό Ακόμα, μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση νερού πριν από το πρωινό μείωσε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονταν κατά τη διάρκεια του γεύματος κατά 13%.

Αν και το να πίνουμε νερό πριν από το γεύμα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο σε άτομα μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους, μελέτες όμως σε νεαρά άτομα δεν έχουν δείξει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα.

το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους

Unsplash

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα;

Πολλοί επιστήμονες συνιστούν να πίνουμε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ποσότητα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ιδρώνουν αρκετά ή κάνουν γυμναστική τακτικά, είναι δεδομένο ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και οι μητέρες που θηλάζουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν την πρόσληψη νερού.

Ακόμα, είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι νερό μπορούμε να λάβουμε και από πολλά φαγητά και ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, το κρέας, το ψάρι, το γάλα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα ερευνών το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους εφόσον καταναλώνουμε 1 με 2 λίτρα την ημέρα.

 

Tags : Diet

Μάριος Βουτσίνος 12 September 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/den-to-ixeres-ayto-einai-to-mystiko-sys/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ