Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΜαμά: δεν είναι πάντα αυτή που γεννάει

Μαμά: δεν είναι πάντα αυτή που γεννάει

Η ουσία της μητρότητας
Στον περίπλοκο χορό της ύπαρξης, υπάρχουν ρόλοι που ορίζονται όχι μόνο από τη βιολογία αλλά από τις σιωπηλές δεσμεύσεις της ψυχής. «Μητέρα» – ένας όρος που συχνά συνδέεται με τη φυσική πράξη του τοκετού – ξεπερνά το απλό βιολογικό πεδίο. Η ουσία της μητρότητας είναι μια αλχημεία αγάπης, θυσίας και καθοδήγησης, που δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε εκείνους που έχουν υποστεί τους πόνους του τοκετού.


Ο ποταμός της ανατροφής
Η έννοια της ανατροφής ρέει σαν ποτάμι μέσα από την ανθρώπινη εμπειρία. Τα νερά του δεν διακρίνουν μεταξύ χεριών που κρατούσαν ένα παιδί από τη γέννησή του και χεριών που επέλεξαν να κρατήσουν όταν χρειάζεται περισσότερο. Κάθε σταγόνα σε αυτό το ποτάμι λέει μια ιστορία – θετών μητέρων, θετών, θειών, αδελφών, συμβούλων, ακόμη και του σύμπαντος που μας κρατά. Το να περιορίζεις την κατανόηση της μητέρας στη βιολογία σημαίνει απλώς να σκαρφαλώνεις την επιφάνεια αυτού του βαθύ ποταμού.

Η Φιλοσοφική Έννοια της Δημιουργίας
Ο Πλάτωνας είπε κάποτε ότι οι ιδέες είναι η πηγή όλων των πραγμάτων. Σε ένα φιλοσοφικό πλαίσιο, η μητρότητα μπορεί να θεωρηθεί ως ιδέα, ουσία. Ακριβώς όπως δεν χρειάζεται να πελεκήσει κανείς πέτρα για να γίνει γλύπτης ή να ζωγραφίσει έναν καμβά για να γίνει καλλιτέχνης, δεν χρειάζεται να γεννήσει για να ενσαρκώσει το πνεύμα της μητρότητας. Η πράξη της δημιουργίας, της ανατροφής και της καθοδήγησης μιας ψυχής στο ταξίδι της είναι μια απόδειξη της καθολικότητας της μητρικής ενέργειας.

Ο Ιστός των Σχέσεων
Ο Κόσμος, στην απέραντη σοφία του, υφαίνει σχέσεις σε μοτίβα πέρα από τη γραμμική μας κατανόηση. Μερικές φορές, εκείνοι που μπαίνουν στο μητρικό ρόλο στέλνονται στο δρόμο μας από το πεπρωμένο, σαν το σύμπαν να διασφαλίζει ότι λαμβάνουμε την αγάπη και την καθοδήγηση που χρειαζόμαστε. Αυτές οι σχέσεις, χωρίς βιολογικούς δεσμούς, μπορεί να είναι εξίσου βαθιές, αν όχι περισσότερο, από αυτές που ορίζονται από τα γονίδια.

Οι Άπειρες Μορφές Αγάπης
Η αγάπη, στην πιο αγνή της μορφή, είναι απεριόριστη. Δεν κάνει διακρίσεις, ούτε συμμορφώνεται με τους κοινωνικούς κανόνες. Η αγάπη μιας μητέρας, είτε από γέννηση είτε από δεσμό, αποτελεί απόδειξη αυτής της αλήθειας. Κάθε άτομο που έχει νιώσει την αγκαλιά μιας τέτοιας αγάπης ξέρει ότι η ουσία της δεν δεσμεύεται από τα όρια της βιολογίας.

Σε κάθε ψυχή που έχει ντυθεί τον μανδύα της μητρότητας, είτε μέσω γέννησης, είτε επιλογής είτε κοσμικού σχεδιασμού, οφείλουμε την ευλάβειά μας. Διότι μας υπενθυμίζουν ότι η πράξη της μητρότητας δεν είναι απλώς ένα βιολογικό γεγονός αλλά ένα κοσμικό παιχνίδι αγάπης, θυσίας και υπέρβασης. Στη μεγάλη ταπισερί της ζωής, αυτά τα νήματα άνευ όρων αγάπης και καθοδήγησης είναι που δημιουργούν τα πιο περίπλοκα και όμορφα μοτίβα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ