Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΗ τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη: Πώς να την τιθασεύσουμε

Η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη: Πώς να την τιθασεύσουμε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελειομανία μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή άγχους και δυστυχίας. Η προσπάθεια να τηρηθούν απίστευτα υψηλά πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, των διατροφικών διαταραχών και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.


Αλλά η τελειομανία δεν είναι πάντα κακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή κινήτρων και ώθησης. Μπορεί να μας ωθήσει να πετύχουμε πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε.

Το κλειδί είναι να βρείτε μια υγιή ισορροπία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξημερώσετε την τελειομανία σας:

1. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τα πρότυπά σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την τελειομανία είναι ότι τα πρότυπα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι συχνά μη ρεαλιστικά. Περιμένουμε πάρα πολλά από τον εαυτό μας και καταλήγουμε να νιώθουμε αποτυχημένοι όταν δεν πληρούμε τα δικά μας ακατόρθωτα πρότυπα.

Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να πετύχετε. Βάλτε εφικτούς στόχους και μην κοπανάτε τον εαυτό σας αν δεν τους πετύχετε.

2. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με την τελειομανία είναι ότι συχνά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Βλέπουμε τους κυλίνδρους άλλων ανθρώπων και τους συγκρίνουμε με τα δικά μας πλάνα από τα παρασκήνια. Αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής.

Ο καθένας έχει τα δικά του μοναδικά ταλέντα και χαρίσματα. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Εστιάστε στο να είστε ο καλύτερος που μπορείτε.

3. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει λάθη.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των τελειομανών είναι να κάνουν λάθη. Φοβόμαστε ότι αν κάνουμε ένα λάθος, αυτό θα μας επηρεάσει άσχημα.

Αλλά το να κάνεις λάθη είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Έτσι μαθαίνουμε και μεγαλώνουμε. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να κάνει λάθη. Θα είσαι καλύτερος για αυτό μακροπρόθεσμα.

4. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Οι τελειομανείς συχνά δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. Νιώθουμε ότι πρέπει να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας.

Κανείς όμως δεν είναι τέλειος. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια από καιρό σε καιρό. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

5. Αφιερώστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.

Οι τελειομανείς είναι συχνά εργασιομανείς. Πάντα οδηγούμαστε να πετύχουμε περισσότερα και να κάνουμε περισσότερα. Αυτό όμως μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Χαλαρώστε και επαναφορτίστε. Κάντε κάτι που σας αρέσει μόνο και μόνο για να το κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να αποτρέψετε την εξάντληση.

Η τελειομανία είναι μια κύρια πηγή άγχους και δυστυχίας. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μάθετε να δαμάζετε την τελειομανία σας και να βρείτε μια υγιή ισορροπία.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ