Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΘυλακίτιδα: Όταν η τρίχα γυρίζει στο δέρμα

Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα γυρίζει στο δέρμα

Μια τρίχα που γυρίζει στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει κόκκινα εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα που ονομάζονται θυλακίτιδα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο θύλακας της τρίχας είναι κατεστραμμένος ή φραγμένος.


Εάν είχατε ποτέ ένα κόκκινο εξόγκωμα που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα σας, οι πιθανότητες είναι ότι είχατε ωοθυλακίτιδα. Αυτή η κατάσταση είναι μια κοινή δερματική διαταραχή που εμφανίζεται όταν ο θύλακας της τρίχας είναι κατεστραμμένος ή φραγμένος. Ο θύλακας της τρίχας είναι το μικροσκοπικό άνοιγμα στο δέρμα από το οποίο αναπτύσσεται ο άξονας της τρίχας. Όταν ο θύλακος είναι κατεστραμμένος, μπορεί να προκαλέσει την λοξή ανάπτυξη των μαλλιών στο δέρμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή.

Η θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα όπου υπάρχουν τριχοθυλάκια, αλλά είναι πιο συχνή στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, το στήθος, την πλάτη και τους γλουτούς. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή στους ενήλικες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωοθυλακίτιδας, όπως:

* Βακτηριακή ωοθυλακίτιδα: Αυτός ο τύπος θυλακίτιδας προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο Staphylococcus aureus. Η βακτηριακή θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μόνη της ή ως επιπλοκή μιας άλλης πάθησης, όπως η ακμή.

* Μυκητιακή θυλακίτιδα: Αυτός ο τύπος θυλακίτιδας προκαλείται από έναν μύκητα, όπως η Candida albicans. Είναι επίσης γνωστό ως tinea barbae.

* Ιογενής ωοθυλακίτιδα: Αυτός ο τύπος θυλακίτιδας προκαλείται από έναν ιό, όπως ο ιός του απλού έρπητα ή ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.

* Χημική θυλακίτιδα: Αυτός ο τύπος θυλακίτιδας προκαλείται από σκληρές χημικές ουσίες, όπως αυτές που βρίσκονται σε ορισμένες βαφές μαλλιών, μόνιμα και ισιωτικά. Μπορεί επίσης να προκληθεί από το χλωριωμένο νερό στις πισίνες.

Η θυλακίτιδα συνήθως δεν είναι σοβαρή και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως κυτταρίτιδα, αποστήματα και ουλές. Εάν έχετε ωοθυλακίτιδα, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας ώστε να αποκλείσει τυχόν υποκείμενες παθήσεις και να σας δώσει την καλύτερη θεραπεία.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ