Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΛίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση: Γιατί αυξάνεται και πως να το μειώσεις

Λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση: Γιατί αυξάνεται και πως να το μειώσεις

Δεν είναι μυστικό ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Μία από τις πιο κοινές και απογοητευτικές αλλαγές είναι η αύξηση του λίπους στην κοιλιά.


Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η εμμηνόπαυση προκαλεί λίπος στην κοιλιά. Πρώτον, καθώς οι γυναίκες γερνούν, το σώμα τους παράγει λιγότερη ορμόνη οιστρογόνο. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να κυμαίνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ένας άλλος λόγος για το λίπος στην κοιλιά στην εμμηνόπαυση είναι η μείωση της μυϊκής μάζας. Καθώς γερνάμε, οι μύες μας αρχίζουν φυσικά να ατροφούν (καταστρέφονται). Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται κατά την εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες από τον λιπώδη ιστό, οπότε καθώς μειώνεται η μυϊκή μάζα, μειώνεται και η ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Τέλος, η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις ορμόνες που ελέγχουν τα σήματα πείνας και πληρότητας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται πιο πεινασμένοι, ακόμα και όταν τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού όπως πριν από την εμμηνόπαυση.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να καταπολεμήσετε το λίπος στην εμμηνόπαυση;

Πρώτον, είναι σημαντικό να τρώτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και τις υπερβολικές ποσότητες κορεσμένων και ανθυγιεινών λιπαρών.

Δεύτερον, η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη, ειδικά καθώς γερνάμε. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Τρίτον, εάν έχετε επιπλέον βάρος, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει. Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους (5-10% του σωματικού σας βάρους) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους της κοιλιάς στην εμμηνόπαυση.

Τέλος, υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους της κοιλιάς στην εμμηνόπαυση. Αυτές περιλαμβάνουν ορισμένες θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, καθώς και το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη. Μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ