Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαταπολέμησε την χοληστερόλη με φυσικό τρόπο. Οι τροφές- σύμμαχοί σου!

Καταπολέμησε την χοληστερόλη με φυσικό τρόπο. Οι τροφές- σύμμαχοί σου!

Θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για τους κινδύνους που υπάρχουν απ’ την αυξημένη κακή χοληστερίνη. Μια αυξημένη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της υγείας της καρδιάς ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τη χοληστερόλη σου σε υγιή και ασφαλή επίπεδα. Μείωσε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο, έχοντας ως σύμμαχό σου τις παρακάτω τροφές.


Τι σημαίνει κακή χοληστερόλη;

Η χοληστερίνη είναι μια λιποειδής ουσία που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό και υπάρχει και σε πολλές τροφές. Όταν αναφερόμαστε στην «κακή» χοληστερίνη, εννοούμε τη χοληστερίνη που μεταφέρεται από τις Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη LDL -χοληστερίνη.

Η “καλή” χοληστερίνη είναι εκείνη που μεταφέρεται από τις Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη HDL -χοληστερίνη.

Μείωσε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο!

Αβοκάντο

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, οι ερευνητές έθεσαν υπέρβαρους ενήλικες σε δίαιτα χαμηλής ή μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ή χωρίς αβοκάντο. Το αποτέλεσμα; Όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της κακής χοληστερόλης.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα πολύ γνωστό superfood που μειώνει τη χοληστερόλη. Σε μια ταϊλανδέζικη μελέτη, στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη δόθηκε χυλός βρώμης για τέσσερις εβδομάδες ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε ρύζι. Τα άτομα που έτρωγαν βρώμη παρουσίασαν μείωση 5% της γενικής χοληστερόλης και 10% μείωση στην LDL τους.

Αμύγδαλα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση μόλις 10 γραμμαρίων αμυγδάλων πριν από το πρωινό (δηλαδή περίπου 8 αμύγδαλα), είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές της καλής χοληστερόλης (κατά 14-16% υψηλότερες), ενώ μειώθηκαν οι τιμές της κακής χοληστερόλης.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μια μετα-ανάλυση μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης (κατά περισσότερο από 7 mg / dL) και μείωσε σημαντικά τις τιμές LDL (κατά περισσότερο από 2 mg / dL), χωρίς να υπάρχει επίδραση στην HDL -χοληστερίνη.

Όσπρια

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα όσπρια -φακές, φασόλια, ρεβίθια- με τη μείωση της χοληστερόλης. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, διαπίστωσε ότι 3/4 φλιτζανιού οσπρίων καθημερινά μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι μια σημαντική μείωση σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τροφές!

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/katapolemise-tin-cholisteroli-me-fysiko-tropo-oi-trofes-symmachoi-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ