Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε

Αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και πώς θα ανακουφιστείτε

Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ συχνή πάθηση, ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Προκαλούνται από οίδημα και φλεγμονή των φλεβών στο ορθό και τον πρωκτό, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, κνησμό και δυσφορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως πίνοντας πολλά υγρά και δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.


Η πιο κοινή αιτία αιμορροΐδων είναι η αυξημένη πίεση στο κάτω μέρος του ορθού λόγω καταπόνησης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, της παρατεταμένης καθιστικής θέσης, της δυσκοιλιότητας ή της εγκυμοσύνης. Άλλες αιτίες αιμορροΐδων περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, απόφραξη στο ορθό ή κληρονομική τάση προς την ανάπτυξή τους.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αιμορροΐδες είναι πολύ θεραπεύσιμες. Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε την πίεση στο ορθό και τον πρωκτό. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, την κατανάλωση άφθονων υγρών και την τακτική άσκηση. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, η οποία είναι η κύρια αιτία των αιμορροΐδων.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν παρέχουν ανακούφιση, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως κρέμες και αλοιφές για τη μείωση της φλεγμονής, του πόνου και του κνησμού. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση με λουτρά sitz, ζεστές κομπρέσες ή τοπικά φάρμακα.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργικές επεμβάσεις, όπως περίδεση με λάστιχο, θεραπεία με λέιζερ ή κρυοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες γίνονται συνήθως στο ιατρείο και μπορεί να απαιτούν τοπική ή γενική αναισθησία.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις ιατρικές θεραπείες, υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον πόνο και την ενόχληση των αιμορροΐδων. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων περιόδων καθίσματος ή ορθοστασίας, συχνούς περιπάτους, αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων και φορώντας φαρδιά ρούχα.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι επώδυνες και άβολες, αλλά με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ανακουφιστείτε και να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία λόγω αιμορροΐδων και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ