Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓι' αυτό δεν πρέπει να δανείζεσαι τον φορτιστή ενός άλλου

Γι’ αυτό δεν πρέπει να δανείζεσαι τον φορτιστή ενός άλλου

Όλοι το έχουμε πάθει. Να ξεμείνουμε από μπαταρία στο smartphone ή το tablet μας και να έχουμε αφήσει το καλώδιο φόρτισης στο σπίτι. Δεν πειράζει, όμως, γιατί βρήκαμε τη λύση! Δανειστήκαμε τον φορτιστή του συναδέλφου, του συνεπιβάτη μας ή του υπαλλήλου στο καφέ… Ή μήπως δεν πρέπει να δανείζεσαι τον φορτιστή κάποιου άλλου;


Μερικοί ειδικοί στον τομέα κυβερνοασφάλειας λένε ότι αυτή δεν είναι και η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε…

 

 

«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στη ζωή που απλά δεν δανείζεσαι», λέει ο Charles Henderson, Παγκόσμιος Διευθυντής Συνεργάτης και Επικεφαλής του X-Force Red στην IBM Security. «Αν ήσασταν σε ένα ταξίδι και συνειδητοποιούσατε ότι ξεχάσατε να πάρετε εσώρουχα, δεν θα ρωτούσατε όλους τους συνταξιδιώτες σας αν θα μπορούσατε να δανειστείτε τα εσώρουχά τους. Θα πηγαίνατε σε ένα κατάστημα και θα αγοράζατε καινούργια εσώρουχα», είπε στο Forbes.

Γιατί δεν πρέπει να δανείζεσαι τον φορτιστή κάποιου που δεν ξέρεις;

Ο Henderson διευθύνει μια ομάδα χάκερ που προσλαμβάνουν οι πελάτες για να εισβάλλουν στα συστήματα των υπολογιστών τους προκειμένου να εκθέσουν τα τρωτά σημεία. Εφόσον οι κυβερνοχάκερ έχουν καταλάβει πώς να εμφυτεύουν σε καλώδια φόρτισης κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να παραβιάσει εξ αποστάσεως συσκευές και υπολογιστές, η ομάδα του μερικές φορές χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα για να εξηγήσει στους πελάτες γιατί πρέπει να εμπιστεύονται λιγότερο τα καλώδια φόρτισης τρίτων. «Μπορεί να στείλουμε σε κάποιον ένα swag καλώδιο iPhone στο ταχυδρομείο. Ίσως το έχουμε χαρακτηρίσει ως κάτι αβλαβές. Στέλνουμε το καλώδιο και βλέπουμε αν το άτομο το συνδέει», λέει.

δεν πρέπει να δανείζεσαι τον φορτιστή

Unsplash / Andreas Haslinger

Ένας χάκερ σ’ ένα συνέδριο είχε δείξει πώς, αφού χρησιμοποίησε το καλώδιο για να συνδέσει ένα iPod με έναν υπολογιστής Mac, απέκτησε εξ αποστάσεως πρόσβαση στη διεύθυνση IP του καλωδίου και ανέλαβε τον έλεγχο του Mac. Αυτά τα καλώδια είναι πολύ συγκεκριμένα και πωλούνται έναντι 100-200 δολαρίων το ένα.

Τα κακόβουλα καλώδια φόρτισης δεν αποτελούν ευρέως διαδεδομένη απειλή αυτή τη στιγμή, λέει ο Henderson, «Κυρίως επειδή αυτού του είδους η επίθεση δεν έχει καλή κλίμακα, οπότε αν το δεις, θα ήταν μια πολύ στοχευμένη επίθεση».

 

«Αλλά επειδή δεν έχουμε δει ακόμη μια εκτεταμένη επίθεση δεν σημαίνει ότι δεν θα τη δούμε, γιατί σίγουρα λειτουργεί», συμπληρώνει ο Henderson. «Μπορεί να γίνει τόσο μικρό που να μοιάζει με ένα συνηθισμένο καλώδιο, αλλά έχει την ικανότητα και την ευφυΐα να εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό στο θύμα του. Αυτά τα πράγματα θα γίνουν φθηνότερα στην παραγωγή και δεν είναι κάτι που θα παρακολουθεί ο μέσος καταναλωτής για να γνωρίζει πότε θα γίνει επικίνδυνο σε μαζική κλίμακα».

Προς το παρόν, λέει ο Henderson, η μεγαλύτερη απειλή από τα κακόβουλα καλώδια φόρτισης είναι οι σταθμοί φόρτισης USB που βλέπεις σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια.

«Το να προσέχεις πού συνδέεις στις συσκευές σου είναι απλώς καλή τεχνολογική υγιεινή», σημειώνει ο Henderson.

Άρα, λοιπόν, φυσικά δεν κινδυνεύεις αν δανειστείς το καλώδιο της κολλητής σου ή του συναδέλφου σου, αλλά θα ήταν ιδανικό να μην φορτίζεις έτσι εύκολα σε δημόσια σημεία φόρτισης και σίγουρα να αποφεύγεις να δανείζεσαι καλώδια ανθρώπων που δεν γνωρίζεις!

 

Tags : tech

Αφροδίτη Πρέβεζα 22 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/tech/gi-ayto-den-prepei-na-daneizesai-ton-fo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ