Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα4 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας

4 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας

Είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση, να βγάζουμε τα κοσμήματά μας και να τα ξεχνάμε σε ένα συρτάρι ανακατεμένα, μπερδεμένα και χωρίς προστασία. Αυτό όμως δημιουργεί φθορά, την οποία δεν την αντιλαμβανόμαστε και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα κοσμήματα συνήθως δεν χρειάζονται υπερβολική συντήρηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αφεθούν στην άκρη και να ξεχαστούν. Ο τακτικός καθαρισμός αφαιρεί τα λάδια του σώματος, τις μουτζούρες και τη βρωμιά, αλλά παρέχει επίσης προστασία από την αμαύρωση για περισσότερο καιρό! Θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους για να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας!


Αρχικά εξετάστε το κόσμημα για να προσδιορίσετε τον τύπο του μετάλλου και των λίθων που περιέχει. Το ασήμι και ο χρυσός, για παράδειγμα, απαιτούν διαφορετικές λύσεις καθαρισμού. Τα χρυσαφικά με ευαίσθητους πολύτιμους λίθους ή υλικά όπως μαργαριτάρια και σμαράγδια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί γρατζουνίζονται ή ραγίζουν εύκολα.

Η συχνότητα καθαρισμού έχει επίσης σημασία. Τα περισσότερα πολύτιμα κοσμήματα χρειάζονται καθαρισμό μόνο κάθε δύο μήνες περίπου. Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να καταστρέψει τα φινιρίσματα ή να αποδυναμώσει τις ρυθμίσεις.

πώς να καθαρίσετε ασημένια κοσμήματα

Μπορείτε να αποτρέψετε το αμαύρωση αποθηκεύοντας τα ασημένια κοσμήματα σε τσόχα μακριά από κοσμήματα από άλλα μέταλλα. Η τσόχα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αμαύρωσης και συσσώρευσης υγρασίας. Όταν έρθει η ώρα να καθαρίσετε, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

Υλικα

Αλουμινόχαρτο
Ταψί
Μαγειρική σόδα
Αλάτι
Βραστό νερό
Πανί που δεν αφήνει χνούδι

ΒΗΜΑ 1: Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα επάνω. Επιλέξτε ένα ταψί αρκετά βαθύ γιατί θα το γεμίσετε με νερό σε επόμενο βήμα. (Ένα μικρότερο ταψί απαιτεί λιγότερο νερό για να καλύψει τα κοσμήματα.)

ΒΗΜΑ 2: Τοποθετήστε κοσμήματα στο αλουμινόχαρτο. Βεβαιωθείτε ότι το ασήμι αγγίζει το αλουμινόχαρτο.

ΒΗΜΑ 3: Ρίξτε μαγειρική σόδα και αλάτι πάνω από τα κοσμήματα. Θα χρειαστείτε 1 κουταλιά της σούπας από το καθένα για κάθε 1 φλιτζάνι νερό που ρίχνετε στο ταψί.

ΒΗΜΑ 4: Ρίχνουμε βραστό νερό στο τηγάνι, σκεπάζοντας τα κοσμήματα. Η μαγειρική σόδα και το αλάτι θα διαλυθούν στο νερό, δημιουργώντας ένα διάλυμα που αφαιρεί τις αμαυρώσεις.

ΒΗΜΑ 5: Η αμαύρωση θα εξαφανιστεί καθώς τα κοσμήματα μουλιάζουν στο διάλυμα. Μόλις φύγει, βγάλτε τα κοσμήματα και στεγνώστε τα με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια.

Συμβουλή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό κοσμημάτων ή καθαριστικό ασημένιων κοσμημάτων, αλλά ελέγξτε τα συστατικά. Αποφύγετε διαλύματα που περιέχουν αμμωνία ή άλλες σκληρές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν ευαίσθητα μέταλλα και πολύτιμους λίθους στο ασήμι. Το βερνίκι είναι μια άλλη επιλογή και μπορεί επίσης να αφήσει πίσω του ένα προστατευτικό στρώμα για να επιβραδύνει την ανάπτυξη μελλοντικής αμαύρωσης.

πώς να καθαρίσετε χρυσά κοσμήματα

Τα χρυσά κοσμήματα μπορούν να χάσουν τη λάμψη τους από την επαφή με λάδια σώματος, λοσιόν και μακιγιάζ. Δεν αμαυρώνει τόσο γρήγορα ή εύκολα όσο το ασήμι. Ωστόσο, εάν τα χρυσά κοσμήματα φοριούνται συχνά, μπορεί να χρειάζονται καθάρισμα μία φορά το μήνα. Αποφύγετε να φοράτε χρυσά κοσμήματα σε χλωριωμένο νερό και αφαιρέστε τα όταν θα μπορούσε να εκτεθεί σε ενώσεις θείου ή οξέα.

Υλικά

Υγρό πιάτων
Ζεστό νερό
Μαλακό βαμβακερό ύφασμα
Μπολ (αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τα κοσμήματα
Οδοντόβουρτσα ή βούρτσα με μαλακές τρίχες

ΒΗΜΑ 1: Γεμίστε το μπολ με αρκετό ζεστό νερό για να καλύψει πλήρως τα κοσμήματα. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων. (Μπορεί να χρειαστείτε μόνο μερικές σταγόνες εάν το μπολ είναι μικρό.) Ανακατέψτε το νερό και το σαπούνι μαζί.

ΒΗΜΑ 2: Τοποθετήστε απαλά το κόσμημα στο διάλυμα και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα (και για να αποφύγετε το ξύσιμο), μουλιάστε μόνο ένα κόσμημα τη φορά.

ΒΗΜΑ 3: Σκαλιστά ή πολύ διακοσμημένα κοσμήματα μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να επιστρέψουν τη λάμψη τους. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα ή βούρτσα με μαλακές τρίχες για να τρίψετε απαλά μέσα σε οποιεσδήποτε δυσπρόσιτες, εσοχές περιοχές.

ΒΗΜΑ 4: Αφαιρέστε το κόσμημα από το διάλυμα, ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε το με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί. Χρησιμοποιήστε το πανί για να ξεφλουδίσετε τον χρυσό καθώς στεγνώνει. Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτα. Οι χαρτοπετσέτες μπορούν να χαράξουν χρυσά κοσμήματα, ειδικά χρυσό υψηλού καρατίου.

Εάν το κόσμημα είναι ακόμα θαμπό, πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία καθαριστή. Μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα (μπορεί να γρατσουνίσει), οδοντόκρεμα (μπορεί να γρατσουνίσει επίσης) ή καθαριστικά κοσμημάτων του εμπορίου γιατί μπορεί να καταστρέψουν τον χρυσό.

πώς να καθαρίσετε κοσμήματα πολύτιμων λίθων

Γνωρίστε τον πολύτιμο λίθο πριν ξεκινήσετε. Διάφοροι πολύτιμοι λίθοι ανταποκρίνονται διαφορετικά στην έκθεση με βάση τις μοναδικές τους ιδιότητες, ακόμη και εκείνοι οι πολύτιμοι λίθοι που είναι γνωστοί για τη σκληρότητά τους.

Υλικά

Μικρό μπόλ
Ζεστό νερό
Υγρό πιάτων
Οδοντόβουρτσα ή βούρτσα με μαλακές τρίχες
Πανί που δεν αφήνει χνούδι

ΒΗΜΑ 1: Γεμίστε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε μια ή δύο σταγόνες υγρό πιάτων. Ανακατέψτε το διάλυμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εμπορική λύση. Ωστόσο, κάθε διάλυμα που περιέχει αμμωνία ή χημικές ουσίες έχει τη δυνατότητα να βλάψει ευαίσθητους πολύτιμους λίθους.

ΒΗΜΑ 2: Τοποθετήστε το κόσμημα στο διάλυμα και αφήστε το να μουλιάσει για λίγα λεπτά.

ΒΗΜΑ 3: Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα ή βούρτσα με μαλακές τρίχες για να φτάσετε σε τυχούσες εσοχές. Να είστε υπομονετικές και ευγενικές με το τρίψιμο των κοσμημάτων σας. Αφού ολοκληρώσετε το βούρτσισμα, ξαναβάλτε τα κοσμήματα στο διάλυμα.

ΒΗΜΑ 4: Ξεπλύνετε τα κοσμήματα σε νερό βρύσης που έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται στο διάλυμα καθαρισμού. Οι δραστικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές. Χρησιμοποιήστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι για να στεγνώσετε τα κοσμήματα.

πώς να καθαρίσετε τα μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια είναι ευαίσθητες, φυσικές πέτρες που γρατσουνίζονται εύκολα. Το ορατό μέρος του μαργαριταριού είναι ένα φυσικό μαργαριτάρι που εφαρμόζεται σε στρώματα από το πλάσμα που το έφτιαξε. Η ακατάλληλη φροντίδα ή ο καθαρισμός μπορεί να αφήσει κενά στην επιφάνεια του μαργαριταριού.

Υλικά

μεγάλο μπολ
Ζεστό νερό
Υγρό πιάτων
Δύο καθαρά πανιά

ΒΗΜΑ 1: Ανακατέψτε ζεστό νερό και μερικές σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα μπολ που είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το κόσμημα από μαργαριτάρια. Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του μαργαριταριού.

ΒΗΜΑ 2: Βουτήξτε μια μικρή περιοχή από ένα καθαρό πανί στο διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε απαλά τα μαργαριτάρια. Μπορείτε να βυθίσετε ένα μαργαριτάρι δαχτυλίδι αλλά όχι ένα κολιέ. Η βύθιση ενός μαργαριταριού κολιέ μπορεί να αποδυναμώσει το νήμα.

ΒΗΜΑ 3: Χρησιμοποιώντας ένα στεγνό, καθαρό πανί, σκουπίστε και αφαιρέστε το υπόλοιπο σαπουνόνερο.

Συμβουλή: Αποθηκεύστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια χωριστά από άλλα είδη κοσμημάτων για να αποφύγετε τις γρατσουνιές.

Αυτές οι ήπιες μέθοδοι καθαρισμού μπορούν να αφαιρέσουν με ασφάλεια λάδια, βρωμιά και άλλες ουσίες που βρίσκουν φυσικά το δρόμο τους στα κοσμήματα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε με τι είδους μέταλλα και πολύτιμους λίθους εργάζεστε για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσετε τα κοσμήματα. Η σωστή μέθοδος και τα καθαριστικά θα εξασφαλίσουν ότι τα κοσμήματα δεν θα καταστραφούν κατά τη διαδικασία καθαρισμού. Όταν τελειώσετε, τα κοσμήματά σας θα λάμπουν και θα διαρκέσουν έτσι για αρκετό καιρό ακόμη!

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/4-tropoi-katharismoy-kosmhmatwn/?fbclid=IwAR0nEKj2rOa7tnQdjxN3_YsRRYuMHy4tyj_qO_Lio1TP4WpHy8OsXovETMg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ